Clicky


'Gewezen SP-kopstuk Gesthuizen hard over partijtop'

'Gewezen SP-kopstuk Gesthuizen hard over partijtop'
31-08-2017 23:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Voormalig SP-kopstuk Sharon Gesthuizen uit in een dinsdag te verschijnen boek scherpe kritiek op de partijtop en de harde omgangsvormen binnen de SP. Dat zegt geestverwant en oud-Kamerlid Farshad Bashir, die al passages heeft gelezen. Hij stelt dat Gesthuizen nog mild is.

Vooral partij-oprichter en jarenlang onbetwist leider Jan Marijnissen moet het in het boek ontgelden, aldus Bashir. Gesthuizen hekelt het 'schrikbewind' dat Marijnissen jarenlang zou hebben gevoerd. Gesthuizen zelf was donderdagavond niet bereikbaar.

Het in maart afgezwaaide Kamerlid schrijft onder meer dat Marijnissen de partij en de Tweede Kamerfractie zo tiranniek leidde, dat meerdere Kamerleden in de knel kwamen en opbrandden. Ook toen Marijnissen terugtrad zou hij zijn ijzeren greep hebben behouden door paladijnen in het zadel te hijsen.

Gesthuizen deed twee jaar geleden een vergeefse gooi naar het partijvoorzitterschap. Ze legde het af tegen Ron Meyer, de keus van de partijtop. Die laatste deed er alles aan om haar te dwarsbomen, schrijft ze.

Gesthuizen stelt in haar boek de kadaverdiscipline en het gebrek aan discussie en democratie binnen de partij aan de kaak, melden meerdere media. Met een soortgelijk pleidooi voerde ze destijds ook campagne voor het partijvoorzitterschap.

SP-leider Emile Roemer "herkent zijn partij totaal niet'' in het beeld dat Gesthuizen schetst in Schoonheid macht liefde. "Jammer dat ze zo terugkijkt op deze periode'', vindt Roemer. Verder wil de partij niet "op dergelijke persoonlijke ervaringen reageren, ook omdat velen een heel andere mening hierover zullen hebben''.