Transport Online - FNV: Deurwaarder naar IKEA-transporteur Brinkman voor beslaglegging [UPDATE]

FNV: Deurwaarder naar IKEA-transporteur Brinkman voor beslaglegging [UPDATE]

FNV: Deurwaarder naar IKEA-transporteur Brinkman voor beslaglegging [UPDATE]
01-09-2017 12:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

EMMEN - [update vrij. 12:03 uur]Onder politiebegeleiding gaat een deurwaarder vanmiddag beslag leggen op goederen van IKEA transporteur Brinkman Trans Holland uit Emmen. Drie chauffeurs van dit bedrijf hebben nog recht op ongeveer honderdduizend euro achterstallig loon en overwerkvergoedingen. Zelfs na een vonnis van de rechter komt Brinkman niet over de brug.

De FNV won in februari een procedure over naleving van de cao, de inzet van Oost-Europese chauffeurs en handhaving van de rij- en rusttijden. Ook deed de vakbond aangifte tegen het bedrijf wegens sociaal-economische criminaliteit, waaronder uitbuiting en het vervalsen van loondocumenten.

Omdat het bedrijf het vonnis van de rechter niet nakwam is de laatste maanden diverse malen beslag gelegd op bankrekeningen van het bedrijf. Dat had te weinig resultaat. Vandaag moet het geld van de chauffeurs veilig gesteld worden met fysiek beslag op goederen.

Brinkman-chauffeur Erik Meijer: "We hebben er alles aan gedaan om de zaak netjes af te handelen. De rechter heeft geoordeeld en daar moet Brinkman zich aan houden. Maar Brinkman toonde zich een slecht verliezer. Mijn collega’s, iemand van de vakbond en ik werden bedreigd. Het bedrijf beschermde niet ons maar de bedreigers. Mijn collega’s en ik hebben de rechter daarom nu zelf verzocht onze arbeidsovereenkomsten te ontbinden. Als we ons geld straks hebben, hopen we met opgeheven hoofd bij een nette onderneming aan de slag te kunnen."

Brinkman vervoert voor IKEA planten van Nederland naar Scandinavië. Afgelopen december waren er in een aantal Europese landen al acties bij IKEA-winkels om aandacht te vragen voor concurrentievervalsing en uitbuiting bij de transporten van IKEA. De Europese vakbonden willen dat IKEA bij lokaal werk lokale arbeidsvoorwaarden toepast. Edwin Atema van FNV – Stichting VNB: "Brinkman is in de IKEA-keten beslist geen uitzondering. Hele delen van de keten zijn zo verrot als het maar kan en uitbuiting is de norm."

UPDATE: Volgens lokale media zou de beslaglegging zijn mislukt. "Er was niets te halen”, zegt Edwin Atema tegen het Dagblad van het Noorden, "tot aan het wc-papier was alles verpand aan de bank." Hij voegt er aan toe dat hij er tot vrijdag verder niets over kan zeggen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions