Clicky


Weer Nederlandse F-16's ingezet tegen IS

Weer Nederlandse F-16's ingezet tegen IS
29-08-2017 09:40 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Opnieuw gaan Nederlandse F-16's naar Jordanië om daarvandaan terreurgroep IS in Syrië en Irak te bestrijden. Het demissionaire kabinet geeft hiervoor waarschijnlijk volgende week het groene licht. De gevechtsvliegtuigen lossen dan in januari de Belgen af.

Ook de missies in Mali, Litouwen en Afghanistan zullen met een jaar worden verlengd. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover dinsdag in de Telegraaf. Wel gaan er minder militairen naar Mali. Momenteel zitten daar nog 290 Nederlanders voor de VN-missie Minusma.

Tussen oktober 2014 en juni 2016 namen Nederlandse F-16's deel aan de strijd tegen IS. Belgische vliegtuigen namen daarna de taak over. Het kabinet liet eerder dit jaar al weten weer F-16's te zullen sturen als de internationale coalitie tegen IS daar om zou vragen.

Er zouden vier F-16's naar de Jordaanse basis Al-Azraq gaan. Nog eens twee gaan mee voor reserve.

Ongeveer honderd Nederlandse militairen zijn in Afghanistan voor de NAVO-missie Resolute Support. De meesten zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif. Zij trainen en adviseren hier sinds 2015 hogere officieren van het Afghaanse leger en de politie. Eind juni zei minister Jeanine Hennis (Defensie) in de Tweede Kamer al dat bij verlenging de Nederlandse bijdrage aan deze missie niet ,,groots zal worden gewijzigd of uitgebreid".

In Litouwen zijn circa 270 Nederlandse militairen. De NAVO besloot vorig jaar juli tijdens de top in Warschau tot deze inzet vanwege de ,,zorgwekkende" opstelling van de Russen. Die bezetten in 2014 de Krim en mengden zich daarna in het conflict in het oosten van Oekraïne.