Clicky

 
Transport Online - Alsnog dreiging kabinetsbreuk over eis PvdA

Alsnog dreiging kabinetsbreuk over eis PvdA

Alsnog dreiging kabinetsbreuk over eis PvdA
28-08-2017 23:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Overeenstemming tussen VVD en PvdA over de nieuwe begroting, die vorige week voor het grijpen leek, is weer ver weg. De partijen waarmee de VVD onderhandelt over een nieuw kabinet willen zich niet binden aan een verhoging van de leerkrachtensalarissen, zoals de PvdA wil. Ingewijden zien geen oplossing meer en zien een kabinetscrisis opdoemen.

Vrijdag leken VVD en PvdA er samen uit te zijn. Het demissionaire kabinet zou voor de leerkrachten 270 miljoen extra uittrekken en ook militairen met een pensioengat tegemoetkomen, een wens van de VVD. Maar dat voorstel is op de onderhandelingstafel van de kabinetsformatie gesneuveld, melden bronnen rond het overleg, ook al voelen alle vier de beoogde coalitiepartners wel voor beide maatregelen.

De formerende partijen hebben nog geen overeenstemming over de overheidsfinanciën van de komende jaren. Ze willen niet beloven dat ze hoe dan ook deze PvdA-wens uitvoeren. Zonder een scherp beeld van de komende inkomsten en uitgaven zou dat roekeloos zijn, klinkt het rond de formatietafel.

De VVD moest de PvdA daarom maandag toch nee verkopen. Ingewijden wijzen erop dat de begroting woensdagmiddag af moet zijn en zien geen uitweg meer. De PvdA lijkt vooralsnog geen genoegen te willen nemen met minder dan een harde belofte. PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher dreigde eerder al het kabinet op te blazen als hij nul op het rekest krijgt.

De sociaaldemocraten zouden nog wel hoop hebben op een oplossing. Maar daar overheerst de verbazing dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie "na maanden onderhandelen nog helemaal niet weten wat ze met de begroting willen''. Andere betrokkenen wijzen erop dat bijvoorbeeld medisch-ethische vraagstukken, klimaat en migratie ditmaal veel meer tijd vragen dan voorheen omdat die kwesties de formerende partijen sterk verdelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden