Zalm verwacht geen kabinet voor Prinsjesdag

Zalm verwacht geen kabinet voor Prinsjesdag
28-08-2017 17:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal er niet zijn voor Prinsjesdag. Dat staat in een brief van informateur Gerrit Zalm aan Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib.

Op een belangrijk onderdeel, financiën, is het werk nog niet afgerond, aldus Zalm. Het Centraal Planbureau moet de plannen doorrekenen en de voorbereiding hiervan is nog niet afgerond. Het doorrekenen kost ongeveer een week. Hierna kunnen ook nog aanpassingen nodig zijn. Zalm noemt het daarom "niet aannemelijk'' dat er met Prinsjesdag of de Algemene Beschouwingen al een nieuw kabinet zit.

Ingewijden rond de formatie hebben eerder al gezegd dat het onwaarschijnlijk was dat er voor Prinsjesdag een nieuw kabinet zou aantreden. Dit is de eerste keer dat dit ook formeel wordt bevestigd.

Volgens D66-onderhandelaar Alexander Pechtold gaat het bij de financiën om het "totaalplaatje''. Hij noemt de belastingen, maar ook de ,,ietwat tegenvallende cijfers'' waarmee het nieuwe kabinet hoopt te kunnen investeren. CDA-onderhandelaar Sybrand Buma zei dinsdag dat het tijd nodig heeft om het goed te doen "en dat zullen wij ook doen''.

Onder meer de PVV, GroenLinks en de SP hadden vorige week aan Zalm gevraagd hoe de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet ervoor staan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden