Transport Online - 'Ergste schade komt nog na storm Harvey'

'Ergste schade komt nog na storm Harvey'

'Ergste schade komt nog na storm Harvey'
27-08-2017 15:52 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

HOUSTON - De verwoestende winden van orkaan Harvey lijken wat geluwd, maar de ergste schade voor de getroffen regio moet misschien nog komen. Het hart van de Amerikaanse energieproductie en Houston, de op drie na grootste stad, krijgen een ongeëvenaarde hoeveelheid regen over zich, met overstromingen tot gevolg.

"Als dit een gewone orkaan zou zijn dan zou het gaan om twee miljard, misschien drie miljard dollar schade. Maar dat is niet het geval bij deze storm", zei Chuck Watson van onderzoeksbureau voor natuurrampen Enki. Vrijdag schatte CoreLogic, een ander onderzoeksbureau, al dat de totale schade kan oplopen tot zo'n 40 miljard dollar.

Het gebied dat door overstromingen wordt getroffen huisvest raffinaderijen die samen goed zijn voor vijf miljoen vaten olie per dag. Op dit moment is al voor ongeveer één miljoen vaten aan olie- en oliecondensaatbewerking stilgelegd.

Ook bij het oppompen heeft Harvey al voor flinke problemen gezorgd. Bij de vele olieplatforms voor de kust is de productie al met 24 procent gedrukt. Ook de haven van Corpus Christi, die het gros van de Amerikaanse ruwe olie verscheept, is zwaar getroffen. De gevolgen zijn al te merken in de benzineprijzen in de VS, die vrijdag in aanloop naar de orkaan flink opliepen.

Naast de problemen voor de energieproductie, hebben ook de landbouw en veeteelt te vrezen van het water. Daarnaast hebben luchtvaartmaatschappijen zaterdag 1140 vluchten in Texas geschrapt. Voor zondag zijn dat er minstens 1224.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions