Clicky

Ajax uit de Europa League

24-08-2017 22:43 | Sport | auteur ANP

TRONDHEIM - Ajax ontbreekt dit seizoen in de Europa League. De finalist van vorig seizoen verzuimde na rust tegen Rosenborg de wedstrijd te beslissen en incasseerde vervolgens twee tegentreffers in de slotfase (3-2).

Het is voor de derde keer op Europees niveau in dit prille seizoen dat Ajax een duel uit handen geeft. Dat gebeurde ook voor eigen publiek tegen Nice in de voorronde van de Champions League en vorige week tegen de kampioen van Noorwegen (0-1).

Grote vraag is wat de Europese uitschakeling doet met de spelers van Ajax. Kasper Dolberg en Hakim Ziyech gaven de afgelopen weken aan dat ze nog graag een seizoen willen blijven. Maar denken ze daar nu nog steeds zo over nu Ajax niet alleen ontbreekt in de Champions League maar niet eens aan de Europa League mag deelnemen?

Net als in beide duels met OGC Nice in de voorronde van de Champions League bleek de uitgeholde selectie van Ajax nog niet op orde in het tweeluik met de kampioen van Noorwegen. Aanwinsten Maximilian Wöber en Luis Orejuela werden zo laat aangetrokken dat ze nog ontbraken in Trondheim. Siem de Jong keert waarschijnlijk pas de komende weken terug naar de ArenA.

De nieuwe trainer Marcel Keizer liet Donny van de Beek als verdedigende middenvelder voetballen en gaf Lasse Schöne een aanvallende rol. Van de Beek weet dat hij op die positie nauwelijks balverlies mag lijden maar deed dat na 26 minuten wel. Rosenborg counterde razendsnel en promoveerde de eerste aanval tot de openingstreffer. Niklas Bendtner scoorde op aangeven van Fredrik Midtsjø, die door AZ begeerd wordt.

Ajax begon nog wel uitstekend aan het duel en was via Kasper Dolberg, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech dicht bij een doelpunt. Na het doelpunt van Rosenborg incasseerde de club uit de hoofdstad een volgende dreun toen Justin Kluivert vanwege een spierblessure niet verder kon. Trainer Keizer koos nog niet voor Klaas-Jan Huntelaar, die zijn ploeg zondag naar de eerste zege van het seizoen leidde. Hij bracht Vaclav Cerny in zijn ploeg.

Na rust verscheen Huntelaar wel op het veld, voor Van de Beek. Met een extra aanvaller kreeg Ajax kansen. Amin Younes maakte na een uur gelijk en bereidde twee minuten later ook de 1-2 van Lasse Schöne voor. Daarna verzuimden Huntelaar, Dolberg en Younes (paal) het duel te beslissen, zodat Samuel Adegbenro in de slotfase tweemaal kon toeslaan.