Clicky


Politie stopt Spaanse bestelwagen met gasflessen bij Maassilo

Politie stopt Spaanse bestelwagen met gasflessen bij Maassilo [+foto's]
23-08-2017 22:34 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - De politie heeft woensdagavond in Rotterdam een bestelwagen met gasflessen gestopt. De bestuurder is aangehouden. De bestelwagen had een Spaans kenteken en werd in de buurt van de Maassilo stilgezet. Eerder die avond was het concert dat de Amerikaanse band Allah-Las daar zou geven afgelast wegens een terreurdreiging.

Agenten hadden het busje heen en weer zien rijden over de Mijnsherenlaan, niet ver van de uitgaansgelegenheid. De bestelwagen wordt onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

De waarschuwing over terreurdreiging kwam van de Spaanse politie. Onderzoek moet volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb nog uitwijzen of er een verband is tussen de Spaanse waarschuwing en het busje met gasflessen.

Volgens Aboutaleb kwam die melding aan het eind van de middag, begin van de avond binnen. Concertorganisator Rotown kreeg woensdag rond 18.45 uur te horen dat het optreden van de band Allah-Las in de Rotterdamse Maassilo niet kon doorgaan vanwege een terreurdreiging. Agenten met kogelwerende vesten zetten de omgeving af rond de Maassilo af waar het optreden zou plaatsvinden. De bandleden verlieten het gebouw onder begeleiding van de politie via een achteringang. Motoragenten escorteerden de band naar een veilige plek.

Het optreden in de Maassilo op Rotterdam-Zuid was het derde dat de band Allah-Las deze week gaf in Nederland. Dinsdag trad Allah-Las op bij het festival Noorderzon in Groningen, zondagavond was de band van de partij bij het Zomerparkfeest in Venlo. Allah-Las is een Amerikaanse rockband die zich laat inspireren door surfpopliedjes uit de jaren zestig.

Ze krijgen regelmatig kritische vragen over hun naam. "We krijgen e-mails van moslims, hier in de VS en uit de rest van de wereld, die zeggen dat ze gekrenkt zijn. Maar dat is absoluut niet onze bedoeling’’, zei een van de bandleden vorig jaar in een interview met The Guardian.