Clicky


Een verdachte terrorist vrijgelaten

Een verdachte terrorist vrijgelaten
22-08-2017 23:46 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MADRID - De Spaanse onderzoeksrechter heeft dinsdagavond besloten Mohamed Alla, een van de vier verdachten van de terreurdaden in Barcelona en Cambrils, voorlopig op vrije voeten te stellen. Dat heeft de rechtbank verklaard. De andere drie blijven vastzitten. Van een van hen is het voorarrest met 72 uur verlengd. Daarna neemt de rechter opnieuw een besluit.

De vrijgelaten man is Mohammed Alla. Hij zou de eigenaar zijn van de Audi A3 waarmee onder anderen de doodgeschoten hoofdverdachte Younes Abouyaaqoub het weekeinde voor de aanslagen naar Parijs ging om te winkelen. Alla moet zich wel ter beschikking van justitie houden.

De gearresteerde Driss Oukabir en Mohamed Houli Chemlal, die worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie, gaan in afwachting van hun proces naar de gevangenis. Salah el Karib, de eigenaar van een internetcafé in Ripoll, blijft nog zeker drie dagen in voorarrest.

De terreurgroep opereerde, geïnspireerd door de radicale imam Abdelbaki Es Satty, vanuit het Noord-Spaanse plaatsje Ripoll. De bommen waarmee ze volgens anonieme justitiebronnen een aanslag wilden uitvoeren op de beroemde basiliek Sagrada Familia werden gemaakt in een huis in Alcanar. Dat vloog een dag voor de aanslag op de Ramblas de lucht in. De rechter zei dat rechercheurs in de puinhopen een document van Islamitische Staat hebben gevonden.