Transport Online - Vorig jaar 104 maal zeer veel hinder op spoor

Vorig jaar 104 maal zeer veel hinder op spoor

Vorig jaar 104 maal zeer veel hinder op spoor
22-08-2017 16:29 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Vorig jaar hebben zich op het spoor in totaal 104 verstoringen en incidenten voorgedaan die ,,zeer veel hinder'' voor treinreizigers opleverden. Dat blijkt uit de eerste gezamenlijke jaarrapportage verstoringen van de NS en ProRail.

"In vergelijking met voorgaande jaren is er geen significante stijging of daling te zien", schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer. In 2015 ging het om 110 gevallen en het jaar daarvoor om 82 gevallen van verstoringen met zeer veel hinder. Het totale aantal verstoringen - groot en klein - liep de afgelopen jaren wel flink op.

Problemen met de infrastructuur zorgden vorig jaar in de meeste gevallen (82) voor de hinder. Het gaat dan bijvoorbeeld om de problemen met spoorstaven op de Moerdijkbrug of de moeilijkheden met de brandblusinstallatie in de Barendrechttunnel. Er is niet een hoofdoorzaak aan te wijzen voor grote, aan infrastructuur gerelateerde, verstoringen.

Een aantal verstoringen neemt de afgelopen jaren af. Het gaat dan om technische verstoringen zoals sein- en wisselstoringen en procesverstoringen (bijvoorbeeld door uitloop van werkzaamheden). Hinder door het weer blijft vrijwel gelijk, terwijl verstoringen door spoorlopers, vandalen, koperdiefstal en zelfmoorden toenemen.

Verstoringen zijn er in vier gradaties: zeer veel hinder (meer dan 6000 minuten vertraging), veel hinder (1500 tot 6000 minuten), hinder (tussen 60 en 1500 minuten) en beperkt hinder (minder dan 60 minuten vertraging).

Het totaal aantal verstoringen steeg van ruim 461.000 in 2014 naar bijna 529.000 vorig jaar. Vooral de beperkte hinder (bijvoorbeeld spoorlopers, kleine storing op rustig baanvak) is verantwoordelijk voor de groei. Dat komt onder meer door een betere registratie van kleine verstoringen, aldus de jaarrapportage.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions