Transport Online - Total telt miljarden neer voor olietak Maersk

Total telt miljarden neer voor olietak Maersk

Total telt miljarden neer voor olietak Maersk
21-08-2017 14:04 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

PARIJS - De Franse oliemaatschappij Total neemt de olietak van de Deense scheepvaartreus A.P. Møller-Maersk over. Met de transactie is een bedrag van in totaal bijna 7,5 miljard dollar (6,3 miljard euro) gemoeid.

Maersk ontvangt aandelen Total die tegen de huidige beurskoers bijna 5 miljard dollar waard zijn. Dat komt neer op een belang van 3,75 procent. Daarnaast neemt het Franse bedrijf 2,5 miljard dollar aan schuld over van Maersk Oil.

Maersk kondigde vorig jaar al aan dat het keek naar de mogelijkheden om zijn oliedivisie van de hand te doen. Het bedrijf lijdt zwaar onder de aanhoudend lage olieprijzen. Ook in het containervervoer, waarin het Deense concern wereldwijd marktleider is, staan de tarieven al geruime tijd flink onder druk.

Met de aankoop van Maersk Oil verwacht Total het eigen concurrentievermogen te vergroten. De kostenvoordelen kunnen volgens het Franse concern oplopen tot meer dan 400 miljoen dollar per jaar. Vooral in de Noordzee ziet het bedrijf mogelijkheden om de krachten te bundelen.

Topman Patrick Pouyanne had vorige maand al aangekondigd dat Total zijn sterke financiële positie zou gaan gebruiken voor dergelijke overnames. Door de jarenlange malaise op de oliemarkt is het momenteel voor financieel gezonde bedrijven goedkoop winkelen.

De Deense autoriteiten moeten nog wel akkoord gaan met de deal. De bedrijven verwachten die in het eerste kwartaal van 2018 te kunnen voltooien. Maersk belooft dat het een flink deel van de opbrengst door zal sluizen naar de aandeelhouders.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,266

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions