Clicky


ING: Nederlandse economie heeft nog veel ruimte voor groei

ING: Nederlandse economie heeft nog veel ruimte voor groei
16-08-2017 09:26 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De Nederlandse economie is de afgelopen jaren stevig hersteld. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de groei in 2017 en 2018 bovengemiddeld blijft. Dat blijkt uit het ING Dutch Economy Chart Book. Daarin zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de Nederlandse economie in ruim 100 grafieken op een rij. We kijken onder meer naar consumentenuitgaven, de arbeidsmarkt, overheidsfinanciën en de huizenmarkt.

Het gaat goed met de Nederlandse economie. In 2015 was er 2,3 procent economische groei, vorig jaar 2,2 procent en voor dit jaar wordt door de economen van ING een plus van 2,3 procent verwacht. Dat betekent dat het Nederlandse bbp voor het derde jaar op rij boven het Europese gemiddelde groeit.

De binnenlandse vraag groeit stevig, geholpen door een sterkere arbeidsmarkt. Volgend jaar kan de groei van de economie licht afzwakken. Na een periode van stevig herstel doen de investeringen en de huizenmarkt het dan wat rustiger aan. Het tempo waarmee de economie groeit blijft echter behoorlijk.

Veel arbeidspotentieel

Ondanks deze jaren van bovengemiddelde groei draait de economie nog niet op volle kracht. De matige loongroei suggereert dat de arbeidsmarkt nog altijd vrij ruim is. De werkgelegenheid is weliswaar aangetrokken en de werkloosheid is gedaald, maar de arbeidsparticipatie daalde ook. Er is een groot verborgen arbeidspotentieel van enkele honderdduizenden mensen.

Als de economie verder blijft groeien, zullen zij weer toetreden. Verder zijn er ook nog veel mensen die reeds werk hebben, maar best meer uren willen maken. Al met al zijn er amper signalen van oververhitting in de economie en is er volgens de ING-economen ruimte voor verdere groei.

Verbeterde overheidsfinanciën

De Nederlandse overheidsfinanciën staan er goed voor. Er is een overschot op de begroting en de schuldquote is gedaald tot onder de 60 procent. De inkomsten van de overheid zijn nu ruim 20 procent hoger dan in het dal van 2009. De uitgaven bleven sindsdien ongeveer stabiel. Ook op de lange termijn zijn de vooruitzichten voor de overheidsfinanciën goed.

Verschillende instituties zoals de Europese Commissie, het IMF, de OECD en de Europese Centrale Bank hebben de Nederlandse overheid daarom aangespoord hun uitgaven te verhogen. Naar verwachting is de Nederlandse overheid daartoe alleen bereid als de economie dreigt te vertragen.

“Wij verwachten dat de Nederlandse economie vanwege het onbenutte arbeidspotentieel en de gunstige overheidsfinanciën nog veel ruimte heeft om een lange tijd met een behoorlijk tempo te blijven groeien”, aldus Dimitry Fleming, macro-econoom bij ING.