Transport Online - Moeder zonder kinderen naar Armenië uitgezet

Moeder zonder kinderen naar Armenië uitgezet

Moeder zonder kinderen naar Armenië uitgezet
14-08-2017 11:16 | Binnenland | auteur ANP

AMERSFOORT - De moeder van de in Nederland opgegroeide kinderen Howick en Lili is op het vliegtuig naar Armenië gezet. Defence for Children noemt de uitzetting afschuwelijk. "Deze situatie hebben we nog nooit eerder meegemaakt: een moeder uitzetten terwijl de kinderen nog in Nederland zijn.'' D66-leider Alexander Pechtold en zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers kunnen zich "goed voorstellen dat heel veel mensen zich daar zorgen om maken''.

D66 en ChristenUnie willen dat gezinnen als dat van Howick en Lili niet langer zo streng worden gehouden aan de eis dat ze aan hun terugkeer naar hun land van herkomst meewerken als de afgelopen jaren gebeurde. Door dat strenge beleid mochten maar heel weinig in Nederland opgegroeide kinderen van asielzoekers hier blijven.

CDA en VVD, de partijen waarmee D66 en CU onderhandelen over een nieuw kabinet, voelen niets voor versoepeling. Waarschijnlijk om de twee beoogde coalitiepartners niet in de gordijnen te jagen hielden Pechtold en Segers zich maandag zo veel mogelijk op de vlakte. Ze willen het beleid veranderen, maar "daarover praten we binnen''.

Honderden mensen, onder wie veel klasgenootjes van Howick (12) en Lili (11), hebben de afgelopen dagen actiegevoerd tegen de uitzetting van de twee kinderen en hun moeder. De demonstranten hoopten dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) gebruik zou maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning zou geven. Die hoop bleek ijdel. De moeder is nu via Parijs onderweg naar Armenië.

Howick en Lili zijn nog in Nederland. Het is niet bekend waar de kinderen zijn. "Ook wij weten het niet. Ze zitten op een logeeradres, maar niemand in de directe omgeving weet waar ze zijn'', aldus een woordvoerster van Defence for Childeren. Als het lukt om contact met de kinderen te krijgen, willen juristen van de organisatie gaan bekijken hoe ze de jongen het meisje en hun moeder kunnen helpen. "Dat is nu onze prioriteit. De kinderen moeten de steun krijgen die ze nodig hebben''.

De moeder zal in Armenië worden opgevangen voor mensen van een kerk.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions