Clicky


Optimisme in kabinetsformatie houdt stand

Optimisme in kabinetsformatie houdt stand
14-08-2017 10:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De partijleiders in de kabinetsformatie blijven optimistisch. Dat bleek maandag bij het begin van een nieuwe onderhandelingsronde. D66-leider Alexander Pechtold zei dat "het tempo erin zit" sinds vorige week. "Ik vond mezelf het minst optimistisch, maar ik was toch al behoorlijk optimistisch. Kun je nagaan hoe het met de rest is.''

Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers hebben de partijen vorige week "goede dagen'' gehad en zal er niet "terugonderhandeld'' worden. Dat is Haags jargon voor terugkomen op eerder bereikte overeenstemming, wat veel partijen een doodzonde vinden. Hij voegde er wel aan toe dat er ,,nog veel te doen'' blijft.

Vorige week vrijdag klonken de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie plots eenstemmig hoopvol. Tijdens de eerste drie onderhandeldagen na de drieweekse zomervakantie van het kwartet waren verscheidene heikele kwesties weer eens op tafel gekomen en lijkt het vertrouwen gegroeid dat de vier eruit kunnen komen. Op veel terreinen was volgens de onderhandelaars vooruitgang geboekt en sommige onderwerpen waren al 'afgetikt', liet VVD-kopstuk Halbe Zijlstra weten.

Komende week staan waarschijnlijk in elk geval sociaal-economische vraagstukken op de agenda. De werkgevers en werknemers schuiven vermoedelijk woensdag in de Stadhouderskamer aan om onder meer over flexwerk en pensioenen te praten.