Transport Online - Van Dam uit ongenoegen bij Belgen

Van Dam uit ongenoegen bij Belgen

Van Dam uit ongenoegen bij Belgen
10-08-2017 23:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft bij de Belgische landbouwminister Denis Ducarme zijn "ongenoegen'' geuit over diens beschuldiging dat Nederland al in november 2016 weet had van het verboden middel fipronil in eieren. Volgens Van Dam, die sprak in het televisieprogramma Jinek, was daar absoluut geen sprake van en heeft de Belgische bewindsman zijn eigen parlement verkeerd ingelicht.

De Belgische minister baseerde zich volgens Van Dam bovendien op vertrouwelijke Nederlandse documenten die ook nog openbaar zijn gemaakt. Van Dam en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) reageerden bij Jinek op de fipronil-affaire.

Van Dam heeft verder tegen Ducarme gezegd dat het niet goed is om elkaar te beschuldigen in deze crisis, maar dat het zaak is om goed samen te werken. "We hebben ook afgesproken dat we dat vanaf nu ook weer zullen doen''.

Schippers en Van Dam schreven donderdag een brief aan de Tweede Kamer als reactie op de Belgische beweringen. In de brief stond dat de anonieme tip uit november ging over het gebruik van het middel tegen bloedluis in stallen, maar dat over eieren niets bekend was. De tip leidde ook niet tot onderzoek hiernaar.

Het zogeheten Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRo) had naar de tip gekeken en geoordeeld dat er "geen acuut gevaar dreigde'' voor de volksgezondheid. Wel zou BuRo ,,met de kennis van nu'' over de omvang van het schandaal inmiddels een andere overweging hebben gemaakt en geadviseerd hebben om ,,handhavingsacties te starten'' en niet alleen strafrechtelijk onderzoek.

Minister Schippers erkende bij Jinek dat de communicatie tijdens de eiercrisis niet altijd goed was. Volgens haar heeft de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ,,inderdaad uitspraken gedaan die de duidelijkheid niet vergrootten'' toen die had geadviseerd om wat terughoudend te zijn met het eten van eieren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions