Transport Online - Huiszoekingen in Nederland en België om eieren

Huiszoekingen in Nederland en België om eieren

Huiszoekingen in Nederland en België om eieren
10-08-2017 13:32 | Gezondheid | auteur ANP

RIJSWIJK - De Nederlandse en Belgische autoriteiten doen donderdag op verschillende plaatsen huiszoekingen in verband met het onderzoek naar de verboden stof fipronil in eieren. Het Openbaar Ministerie liet weten dat het een gezamenlijke actie is met België. Een woordvoerster wilde niet direct vertellen waar de doorzoekingen plaatsvinden.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) voert het onderzoek uit in opdracht van het OM. Justitie verwacht later op de dag met meer informatie te komen.

De actie volgt een dag nadat Nederland en België met elkaar steggelden over de verantwoordelijkheid voor de 'eiercrisis'. Belgische media meldden dat daar op acht adressen invallen zijn gedaan. Het zou vooral gaan om desinfecteerbedrijven die fipronil zouden hebben gebruikt.

In Nederland richt het strafrechtelijk onderzoek zich tot nog toe vooral op ChickFriend, het servicebedrijf uit Barneveld dat een middel waar later fipronil in bleek te zitten heeft gebruikt om bloedluis in kippenstallen te bestrijden. Alle circa 180 pluimveebedrijven die zaken hebben gedaan met ChickFriend werden eind juli geblokkeerd door de NVWA. De sector zelf had een week eerder al besloten dat die bedrijven geen eieren meer zouden leveren.

De onderneming uit Barneveld kocht vermoedelijk bestrijdingsmiddelen bij een bedrijf uit het Belgische Weelde, net over de grens onder Tilburg. Daar vielen de Belgische autoriteiten al eerder binnen. Het giftige fipronil is op zichzelf een legaal product, maar het mag niet in kippenstallen worden gebruikt en ook niet in eten terechtkomen.

Land- en tuinbouworganisatie LTO had donderdag nog geen informatie over de invallen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,744
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions