Transport Online - Rechter: ook telefoon bedienen in houder valt onder 'vasthouden'

Rechter: ook telefoon bedienen in houder valt onder 'vasthouden'

Rechter: ook telefoon bedienen in houder valt onder 'vasthouden'
09-08-2017 10:08 | Opmerkelijk | auteur Redactie [FE]

LEEUWARDEN - Onder het begrip vasthouden moet ook worden verstaan het met een hand bedienen van een telefoon terwijl deze geplaatst is in een telefoonhouder die bevestigd is op het dashboard. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Leeuwarden.

De rechtszaak diende eind juli. De betrokkene had een beroep ingesteld tegen de aan hem opgelegde boete nadat hij was veroordeeld voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden. Volgens de betrokkene was dit niet het geval.

De overtreding vond plaats op 7 december 2016 in Sneek met een bedrijfswagen. De betrokkene kreeg een boete van 239 euro opgelegd.

De bestuurder van de bestelwagen heeft ter zitting aangevoerd dat hij zijn mobiele telefoon niet heeft vastgehouden. Betrokkene heeft zijn mobiel altijd in een dashmount die geïnstalleerd is aan de linkerkant van het dashboard bij de linker raamstijl. Betrokkene heeft zijn arm altijd ter hoogte van de raamstijl, hetgeen voor hem een comfortabele houding is.

Betrokkene heeft de politie bij de staande houding laten zien dat hij zes gemiste oproepen had.

De vertegenwoordiger van de officier van justitie voerde tijdens de rechtszaak aan dat de politie heeft verklaard dat de bestuurder zichtbaar bezig was met zijn telefoon en dat hij gedurende het passeren van het opvallende dienstvoertuig naar zijn telefoon keek. Hij heeft hiermee, volgens justitie, wel voldaan aan het begrip "vasthouden".

In eerdere jurisprudentie is geoordeeld dat het klemmen van de telefoon tussen hoofd en schouder, het plaatsen van een telefoon tussen oor en hoofddoek en het bevestigen van de telefoon aan de pols ook onder het begrip "vasthouden" valt. Betrokkene was bezig met zijn telefoon en daardoor afgeleid. Hij heeft hiermee de verkeersveiligheid in het gevaar gebracht. De officier van justitie heeft het beroep terecht ongegrond verklaard. De rechter ging hier in mee.

De kantonrechter is van oordeel dat "betrokkene tijdens het bedienen van de telefoon, ook wanneer deze in een telefoonhouder is geplaatst, gedurende enige tijd slechts met één hand de noodzakelijke verkeershandelingen kan verrichten. Dat brengt mee dat het met de andere hand bedienen van de telefoon, waarbij niet uitgesloten is dat betrokkene bijvoorbeeld appberichten beantwoordt, danwel de sociale media aan het volgen is, betrokkene afleidt van de verkeerssituatie, maar ook dat betrokkene fysiek te veel betrokken is bij het bedienen van zijn telefoon. Hij is daardoor minder goed in staat de benodigde verkeershandelingen te verrichten."

Naar het oordeel van de kantonrechter zal, gelet op het voorgaande, onder het begrip vasthouden ook moeten worden verstaan het met een hand bedienen van een telefoon terwijl deze geplaatst is in een telefoonhouder die bevestigd is op het dashboard. Voor de kantonrechter staat hiermee vast dat betrokkene de hem verweten verboden gedraging heeft verricht en dat aan betrokkene op terechte gronden een sanctie is opgelegd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,660
Diesel1,323

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions