Clicky


‘ChickFriend kocht fipronil onder schuilnaam’

‘ChickFriend kocht fipronil onder schuilnaam’
04-08-2017 22:38 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het bedrijf ChickFriend, dat de spil is in het eierschandaal, kocht bij zijn Belgische leverancier bestrijdingsmiddelen waarin fipronil zit onder de bedachte naam ‘fypro-rein’. Dat blijkt uit een factuur van het Belgische bedrijf waar NRC de hand op heeft gelegd. Volgens bronnen van de krant moet ChickFriend hebben geweten dat de verboden stof erin zat.

NRC bemachtigde meerdere documenten van het Belgische Poultry-Vision. Daaronder is ook een e-mail van de directeur van een Roemeens bedrijf over de levering van fiprocid, een middel dat fipronil als belangrijkste bestanddeel heeft. Van een bestelling van 3000 liter, in mei 2016, heeft de krant vrijdag ook een factuur gepubliceerd.

Zowel naar ChickFriend als Poultry-Vision wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan. In Nederland gebeurt dat onder leiding van het Functioneel Parket. Dat wil nog niet op de zaak ingaan. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wilde vrijdag in het belang van het onderzoek nog niets kwijt.

Bij ChickFriend waren vermoedelijk meer zaken niet in orde. Zo stond het bedrijf niet geregistreerd als ongediertebestrijder, ontdekte de NOS. In het register van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) komt ChickFriend inderdaad niet voor. Ook bij keurmerkverlener IKB Ei had ChickFriend geen certificering. ChickClean, op papier een ander bedrijf maar van dezelfde eigenaars als ChickFriend, had wel een certificaat van het keurmerk, maar alleen voor het ontsmetten van stallen.

De certificering is vooral van belang omdat ChickFriend actief was bij pluimveebedrijven die het keurmerk IKB Ei hebben. Dat keurmerk bestaat om supermarkten en consumenten garanties te geven over de kwaliteit en herkomst van eieren.

Foto's

  • Dedem Diensten Barneveld
    Dedem diensten Barneveld
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions