Transport Online - Eieren uit de supers, bedrijven blijven dicht

Eieren uit de supers, bedrijven blijven dicht

Eieren uit de supers, bedrijven blijven dicht
04-08-2017 00:32 | Gezondheid | auteur ANP

DEN HAAG - Consumenten zullen vanaf vrijdag geen ei meer in de supermarkt kunnen kopen dat de stof fipronil bevat. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) garandeert dat.

In de tussentijd blijven veruit de meeste pluimveebedrijven die op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn gesloten, vooralsnog dicht. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de eieren van die bedrijven inderdaad de verboden stof zit. De stallen van de geblokkeerde bedrijven blijven op slot totdat ze schoon worden verklaard.

Donderdag werd duidelijk dat de schade voor de pluimveehouders nu al in de miljoen loopt. In het Gelderse Barneveld is het schandaal ingeslagen als een bom. Een groot aantal van de getroffen bedrijven, ligt in deze gemeente. Voor een deel van die ondernemingen dreigt faillissement, zei burgemeester Asje van Dijk tegen het ANP.

Ook de supermarkten hebben te kampen met enorme verliezen door het schandaal. Wie er opdraait voor die kosten is vooralsnog onduidelijk. Het ministerie van Economische Zaken noemde de financiële problemen als gevolg van de fipronil-besmetting ,,een bedrijfsrisico". Of de schade te verhalen valt op bestrijdingsbedrijf ChickFriend is ook onzeker.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw noemden de onrust die is ontstaan over de kwestie,,meer dan begrijpelijk''. Ze gaan ,,grondig onderzoeken'' hoe de besmetting met het bloedluisbestrijdingsmiddel heeft kunnen gebeuren. De afgelopen dagen kreeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het verwijt onnodige extra onrust te hebben gezaaid met gezwalk en tegenstrijdige adviezen. Onder meer CDA en SP en verscheidene deskundigen oordeelden hard en de eiersector was in zijn wiek geschoten. Maar de twee bewindslieden wijzen erop dat de NVWA tussen twee vuren zit en zowel wordt aangewreven dat ze te slap als te streng optreedt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,306

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions