Clicky


Qatar Airways stapt niet in bij Amerikanen

Qatar Airways stapt niet in bij Amerikanen
02-08-2017 23:08 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/BLOOMBERG

DOHA - Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways neemt toch geen belang van 10 procent in branchegenoot en samenwerkingspartner American Airlines. Na aanhoudende weerstand van het Amerikaanse bedrijf hebben de Arabieren besloten om af te zien van hun voornemen.

Qatar wilde het belang kopen op de aandelenmarkt, voor een bedrag van ruim 800 miljoen dollar. Daarvoor had de maatschappij wel nog toestemming nodig van American Airlines zelf.

Die wees er eerder al op niet van plan te zijn de Arabieren te laten meepraten over de toekomstplannen van het bedrijf. Evenmin hoefde Qatar Airways te rekenen op een plek aan de bestuurstafel. Net als in Europa liggen maatschappijen uit het Midden-Oosten in de Verenigde Staten onder vuur omdat zij niet op een eerlijke manier zouden concurreren.

Qatar Airways bouwde eerder al een belang van zo'n 20 procent op in de Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG, het bedrijf achter British Airways en Iberia. Die twee maatschappijen behoren, net als Qatar Airways en American Airlines, tot het wereldwijde samenwerkingsverband Oneworld.