Clicky


Roemeense ladingdieven zitten vast

Roemeense ladingdieven zitten vast [+foto's]
01-08-2017 19:40 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

ZWOLLE - De vijf Roemeense mannen die zaterdag in Otterlo zijn aangehouden voor ladingdiefstal worden 14 dagen in bewaring gesteld. Dit heeft de rechter-commissaris in Zwolle vanmiddag bevolen.

De politie heeft het vijftal afgelopen zaterdag aangehouden op een vakantiepark op de Veluwe. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (LP) verdenkt de mannen, tussen 33 en 43 jaar oud, van het medeplegen van de diefstal van een grote lading iPhones. De mobieltjes hebben een waarde van een half miljoen euro.

Kunst- en vliegwerk

De smartphones werden in de nacht van 24 op 25 juli met kunst- en vliegwerk ontvreemd uit een rijdende vrachtwagen: Er wordt vermoed dat de verdachten met hun geprepareerde autobusje de vrachtwagen met de kostbare lading benaderden. Al rijdende wist één van hen vervolgens het slot van de vrachtwagen te forceren en de deur te openen. Hierna klom een andere verdachte via de motorkap van het autobusje aan boord van de vrachtwagen. Via het geprepareerde dakraam van het autobusje zou hij een groot aantal dozen met iPhones uit de vrachtwagen over hebben weten te laden in het autobusje.

Onderzoek

Vermoed wordt dat de bende al langer op deze wijze te werk ging. Er zijn zeker 16 andere voorvallen elders in Europa bekend waarbij al rijdend ladingdiefstallen zijn gepleegd. Het betrof hier vrijwel altijd ladingen met dure smartphones. Onder gezag van het LP doet de Dienst Infra van de Landelijke Eenheid van de politie al enkele jaren onderzoek naar deze groepering.

Aanpak transportcriminaliteit

Transportcriminaliteit, waaronder ladingdiefstal, is een belangrijk onderwerp voor politie en justitie. In de aanpak van transportcriminaliteit werkt het Openbaar Ministerie samen met de politie en andere publieke- en private partijen (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, Verbond van Verzekeraars, EVO, TAPA, Transport en Logistiek Nederland en het Ministerie van Veiligheid & Justitie).

Beperkingen

De verdachten zitten sinds vandaag in alle beperkingen. Dit betekent dat ze uitsluitend contact mogen hebben met hun advocaat. Het LP zal om deze reden beperkt over het onderzoek (kunnen) communiceren.