Clicky


'Automakers dicht bij reparatiedeal diesels'

'Automakers dicht bij reparatiedeal diesels'
01-08-2017 00:11 | Financieel | auteur ANP

WOLFSBURG - Duitse autobouwers zijn dicht bij een akkoord over het repareren van sjoemeldiesels. De voorgestelde reparaties en investeringen gaan zo'n 5 miljard euro kosten, zo meldt persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden.

Met de reparaties willen de fabrikanten, die elkaar woensdag treffen op de zogenoemde Diesel-top in Berlijn, tegemoetkomen aan de publieke ophef over hun dieselauto's. De auto's stoten meer broeikasgassen uit dan beloofd, als gevolg van gesjoemel in testen met uitstootwaardes. De voorgestelde reparaties zouden verder gaan dan wat de fabrikanten eerder voorstelden.

Naast reparaties wordt ook gesproken met de Duitse overheid over verhoogde investeringen in elektrisch rijden en het aantrekkelijker maken van het inruilen van diesels. De overheid zou in ruil voor de reparaties meer geld uittrekken voor laadpalen. Volkswagen, Mercedes-moederbedrijf Daimler, BMW en het Duitse ministerie van Transport wilden maandag niet reageren.

Volkswagen gaf in september 2015 toe met behulp van software vals te hebben gespeeld bij emissietesten. Daardoor diesels schoner dan ze in werkelijkheid waren. In de nasleep van de zogenoemde dieselgateaffaire bleek dat ook diesels van andere merken een hogere uitstoot hebben dan toegestaan.

Recent kwamen daar nog de beschuldigingen over een groot Duits autokartel bij. Verschillende instanties onderzoeken berichten in Duitse media over verboden afspraken van de fabrikanten over het delen van kosten, technologieën, strategieën en uitstootnormen voor diesels.