Clicky

 
Transport Online - Hof beveelt water en sanitaire voorzieningen voor migranten Calais

Hof beveelt water en sanitaire voorzieningen voor migranten Calais

Hof beveelt water en sanitaire voorzieningen voor migranten Calais
31-07-2017 14:33 | Buitenland | auteur ANP/RTR/redactieTO

PARIJS - Migranten in Calais moeten van de overheid water en sanitaire voorzieningen krijgen, want anders is er sprake van een onmenselijke behandeling van de vreemdelingen. Dit heeft de Franse Raad van State maandag bepaald in een climax van juridisch touwtrekken over de 'jungle' in Calais.

De Franse Conseil d'État keerde zich tegen de gemeente Calais en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die gaan ervan uit dat het aantal migranten er sterk afneemt als er niet voor ze wordt gezorgd. Ze waren daarom in beroep gegaan tegen het oordeel van een rechter in Lille. Die had eind juni bepaald dat er weer voorzieningen moeten komen voor de dakloze migranten in Calais.

De autoriteiten hadden eerder een krottenwijk, bekend als 'jungle', ontruimd en verwijderd, omdat die migranten zou aantrekken. Mensenrechtenorganisaties en tientallen migranten hebben samen die ontruiming met succes bij de rechter aangevochten. De migranten in Calais willen naar Engeland.

Frankrijk lijkt al lange tijd met de handen in het haar te zitten wat betreft de toestroom van migranten naar de kustplaats Calais. De migranten hebben vaak maar één doel en dat is zo snel mogelijk Groot-Brittannië bereiken. Vanuit de kant van de migranten gaat dit ook steeds vaker op een geweldadige manier.

Zo kwam er in juni van dit jaar een chauffeur van een bestelbus om en raakte kortgeleden een vrachtwagenchauffeur zeer ernstig gewond aan zijn hoofd nadat hij door migranten geslagen werd met een steen waarna de migranten vervolgens er vandoor gingen met zijn vrachtwagen om zo Groot-Brittannië te bereiken.

[update 19:00 uur]

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb kondigde maandag na kritiek van de Franse Raad van State over de behandeling van migranten in Calais, twee nieuwe opvangcentra te gaan bouwen. Collomb benadrukte dat er in de havenstad zelf geen extra opvang komt. De centra komen te staan in Troisvaux en Belle, beide zo'n 80 kilometer van Calais.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen