Clicky


Honderden diplomaten VS moeten Rusland uit

Honderden diplomaten VS moeten Rusland uit
30-07-2017 20:55 | Buitenland | auteur ANP/DPA

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin wil dat 755 Amerikaanse diplomaten en medewerkers van diplomatieke posten Rusland verlaten. De Russische leider zei volgens persbureau TASS geruime tijd te hebben gewacht op betere relaties met de VS, maar op korte termijn geen verbetering meer te verwachten. "We moeten laten zien, dat we niets onbeantwoord laten'', aldus de president.

Moskou maakte vrijdag al duidelijk dat het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland per 1 september uiterlijk 455 mag bedragen: evenveel als het aantal Russische diplomaten in de VS. Het was op dat moment nog niet duidelijk hoeveel diplomaten uit de VS als gevolg van dat besluit Rusland moesten verlaten.

"Omdat meer dan duizend medewerkers, diplomaten en ondersteunend personeel, nog steeds in Rusland werken, moeten er 755 hun activiteiten in de Russische federatie staken'', zei Poetin in een zondag uitgezonden interview met zender Vesti TV. De president sloot niet uit dat op termijn meer strafmaatregelen tegen de VS worden ingesteld, maar zei daar op dit moment geen voorstander van te zijn.

De Amerikaanse Senaat had donderdag met grote meerderheid ingestemd met een sanctiepakket dat onder meer Rusland treft. President Donald Trump had al laten weten die strafmaatregelen te zullen goedkeuren. De relatie tussen de landen staat al langer onder druk, onder meer vanwege de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De vorige Amerikaanse president, Barack Obama, liet eind vorig jaar al 35 Russische diplomaten de VS uitzetten. Poetin sloeg toen niet direct terug met tegenmaatregelen. Hij verklaarde eerst te willen kijken hoe de opvolger van Obama, president Trump, zich zou opstellen tegenover Moskou.

De VS hebben meerdere diplomatieke posten in Rusland. De ambassade staat in Moskou, maar er zijn ook consulaten in Sint-Petersburg, Jekaterinenburg en Vladivostok. Een bron binnen de Amerikaanse ambassade zei vrijdag dat de VS ongeveer 1100 diplomaten en medewerkers in Rusland hebben. Het zou niet alleen gaan om Amerikanen, maar ook om personeelsleden met de Russische nationaliteit.