Schultz over eerste 'Calais-dode': nog geen reden tot verdere actie

Schultz over eerste 'Calais-dode': nog geen reden tot verdere actie
27-07-2017 19:06 | Politiek | auteur E. van der Wal- de Vries

DEN HAAG - Op 23 juni jongstleden heeft het lid Van Helvert van het CDA kamervragen gesteld naar aanleiding van de dood van een Poolse bestelwagenchauffeur. Deze Poolse man kwam om het leven nadat hij inreed op een blokkade opgeworpen door migranten in Calais. Van Helvert wilde opheldering van Miniser Schultz over de situatie voor chauffeurs in Calais.

Van Helvert wil weten of de minister de mening deelt dat de levensgevaarlijke situatie voor chauffeurs in Calais direct moet worden opgelost.

Schultz: "Ik ben van mening dat de (verkeers-)veiligheid van chauffeurs altijd zoveel als mogelijk verzekerd moet worden. Zoals u weet heeft de Franse overheid in het najaar van 2016 het migrantenkamp in Calais ontruimd, mede omdat de situatie op de wegen rond het kamp niet langer houdbaar was. De Franse overheid doet er nu alles aan om te voorkomen dat deze situatie terugkeert en heeft aandacht voor de situatie in Calais, die lijkt te veranderen."

"De Franse Minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb heeft op 23 juni jongstelden een bezoek gebracht aan Calais, onder andere aan de haven van Calais en de installaties voor de controle van vrachtwagens. De minister heeft volgens informatie van het Franse Ministerie van Binnenlandse zaken beloofd de politiemacht te vergroten met twee eenheden, dat is ongeveer 140 extra agenten, om zo de veiligheid te verhogen en te voorkomen dat de migranten opnieuw kampen opzetten."

Situatie stabiel

Daarnaast wil het CDA weten wanneer Schultz voor het laatst contact heeft geahd met de Transportraad over dit onderwerp. Volgens Schultz is daar echter geen aanleiding voor omdat de situatie het afgelopen halfjaar stabiel leek in Calais.

Op de vraag of Schultz ook signalen heeft ontvangen over wederom toenemende ongeregeldheden bijn Calais antwoord de minister: "Mede naar aanleiding van het ongeval met de Poolse chauffeur van een bestelwagen hebben Franse transportorganisaties hun zorgen uitgesproken over het toenemend aantal migranten bij Calais. Ze hebben aan de lokale en nationale overheden gevraagd om maatregelen te treffen ter bescherming van de transportsector."

'Het had iedereen kunnen treffen'

"Ik betreur het zeer dat bij een hindernis die migranten hadden opgesteld een bestuurder van een bestelwagen met Poolse nummerplaat om het leven is gekomen, nadat deze was ingereden op één van de drie geblokkeerde vrachtwagens. Gevaarlijke situaties op de weg rondom Calais kunnen in principe iedereen treffen. Ik heb overigens begrepen dat de Franse politiemacht zal worden uitgebreid (zie antwoord vraag 2) en dat de Franse autoriteiten de verlichting op de A16 zullen verbeteren."

Volgens Schultz hoeft de Beneluxunie of het Beneluxparlement niet in te grijpen omdat volgens de minister de Franse overheid alert reageert op het weer toenemende aantal migranten in Calais.

Recente ontwikkelingen

Minister Schultz gaat in haar antwoorden van 27 juli niet in op de recentste gebeurtenissen in Calais waarbij een vrachtwagenchauffeur ernstig gewond is geraakt nadat hij met een steen op zijn hoofd werd geslagen door een groep migranten die vervolgens zijn vrachtwagen stalen.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden