Clicky


Senaat wijst afschaffing Obamacare af

Senaat wijst afschaffing Obamacare af
27-07-2017 00:26 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft het voorstel Obamacare af te schaffen woensdag verworpen. Te veel Republikeinen stemden tegen omdat er geen acceptabel alternatief lag. De Democraten waren unaniem dezelfde mening toegedaan. Eventuele hervorming van de gezondheidszorg is daarmee twee jaar uitgesteld, wat een enorme tegenvaller is voor president Donald Trump.

Volgens The New York Times wezen zeven Republikeinse senatoren gedeeltelijke afschaffing van de 'Affordable Care Act' af, wat het aantal neezeggers op 55 bracht, slechts 45 waren voor.

Het afgeserveerde voorstel was in grote lijnen hetzelfde als twee jaar geleden toen het wel een meerderheid kreeg in de Senaat. De toenmalige president Barack Obama maakte destijds gebruik van het vetorecht om zijn geesteskind, dat 20 miljoen meer Amerikanen een verzekering tegen ziektekosten bood, te redden.

In een tweede stemming, over de afschaffing van Obamacare en vervanging door een dinsdagavond nog aangepast en 'afgeslankt' plan voor wetswijziging, kozen zelfs negen Republikeinen om verschillende redenen de kant van de Democraten. Conservatieve hardliners vonden de ingreep lang niet ver genoeg gaan.