Clicky


Verdachte jihadiste Laura H. komt vrij

Verdachte jihadiste Laura H. komt vrij
26-07-2017 17:32 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - De verdachte jihadiste Laura H. komt op vrije voeten in afwachting van haar strafproces. De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag besloten de voorlopige hechtenis van de 21-jarige vrouw te schorsen per 1 augustus tot aan de zitting op 12 oktober. Ze moet wel een enkelband dragen.

Aan haar tijdelijke vrijlating zijn vijftien voorwaarden gesteld. Zo moet ze op een bepaald adres verblijven, mag ze met bepaalde personen geen contact hebben en ook de media moet ze mijden. Verder staat ze onder toezicht van de reclassering en moet ze gesprekken voeren met de psychiater. H. was woensdag zelf niet aanwezig bij de rechtbank.

H. zit sinds haar terugkeer vorige zomer uit IS-gebied op de terroristenafdeling in Vught. Haar advocaat Michiel Pestman had al maanden vergeefs geprobeerd haar vrij te krijgen. Volgens hem wordt H. veel strenger aangepakt dan andere vrouwelijke Syriëgangers die zijn teruggekomen naar Nederland.

Pestman is opgelucht met haar tijdelijke vrijlating. Volgens hem is dit voor haar belangrijk, omdat ze haar leven wil oppakken. Ze had het ook zwaar in de gevangenis. De advocaat verwacht dat zij uiteindelijk wordt vrijgesproken. Alleen een verblijf in IS-gebied is niet strafbaar, stelt hij.

Ook wat het Openbaar Ministerie (OM) betrof, mocht H. haar proces verder in vrijheid afwachten. Tot vorige week had het OM zich daar steeds tegen verzet, omdat het bang was dat H. was teruggekomen om hier een aanslag te plegen. Maar volgens het OM zijn daarvoor geen aanwijzingen meer. Ze wordt wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen hiertoe.

H. vertrok medio 2015 met haar man Ibrahim en twee kleine kinderen naar het door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat. Ze beweert dat ze onder druk was gezet door haar gewelddadige echtgenoot. Daar ging het slecht en wilde ze weg. Uiteindelijk kon ze met haar kinderen vluchten, onder meer met hulp van haar vader. Haar zaak trok veel aandacht, omdat ze na haar ontsnapping op de Koerdische televisie verscheen.

Haar man Ibrahim bleef gewond achter in Irak. Onlangs dook er een filmpje uit Irak op met een gevangen genomen man die sprekend op hem lijkt, maar zijn lot blijft onbekend.