Clicky


Controle ILT: transportbedrijf verdacht van sjoemelservice met tachografen

Controle ILT: transportbedrijf verdacht van sjoemelservice met tachografen
25-07-2017 18:06 | Overtredingen | auteur Redactie [FE]

RHOON/GENT - De politie heeft afgelopen zaterdag in samenwerking met de Inspectie Leefomgeving en Transport en Rijksdienst voor Wegverkeer controles bij een transportbedrijf in Rhoon en Gendt uitgevoerd op manipulatie van tachografen. Bij meer dan zes vrachtwagens bleek de tachograaf, waarmee rust- en rijtijden worden geregistreerd, gemanipuleerd, meldt de politie dinsdag.

Het transportbedrijf is gerechtigd om zelf tachografen te keuren, maar uit eerder onderzoek blijkt dat zij hiermee sjoemelen. Door de fraude worden minder rijtijden geregistreerd dan er daadwerkelijk wordt gereden en kan een vrachtwagenchauffeur meer uren maken dan wettelijk is toegestaan.

Sjoemelservice

In hoeverre deze manipulatie daadwerkelijk bij dit bedrijf plaatsvindt, wordt onderzocht. Van de in totaal 25 aangetroffen vrachtwagens voldeden zes voertuigen niet aan de eisen.

Naast het illegaal inbouwen van gemanipuleerde tachografen in de eigen vrachtwagens van het transportbedrijf, bestaat het vermoeden dat zij dit ook voor andere bedrijven doen. De politie onderzoekt onder het gezag van het Functioneel Parket verder de herkomst van de manipulatie-apparatuur die vermoedelijk in het buitenland wordt geproduceerd en de mogelijke fraude.