Clicky


ILT en TLN experimenteren met toezicht middels blockchain technologie

ILT en TLN experimenteren met toezicht middels blockchain technologie
20-07-2017 10:19 | Controles | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER/DEN HAAG - De ILT gaat bij wijze van proef op afstand toezicht houden. Dit doet ILT samen met TLN en enkele vervoerders. De ILT maakt daarbij gebruik van blockchaintechnologie.

Met datatechnieken zoals blockchain ontstaan nieuwe mogelijkheden om op afstand toezicht te houden. Dit biedt de ILT de kans om beter invulling te geven aan de roep om meer toezicht. Immers, de tijd en energie die de ILT nu steekt in reguliere bedrijfscontroles kan met blockchaintechnologie effectiever worden aangewend. Zodat meer grote overtreders kunnen worden aangepakt.

Tijdens de kleinschalige proef test ILT samen met TLN en een aantal vervoerders de beschikbare blockchaintechniek. Eerst in relatie tot de naleving van de rij- en rusttijden, later ook bij ander toezicht.

Blockchain

Een blockchain is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing. Zelfs de beheerder van nodes kan deze gegevens niet vervalsen. Dit komt door het gedistribueerde systeem.

Binnen dit systeem vindt er gegevensuitwisseling en verificatie tussen de nodes plaats. Dit gebeurt door middel van een consensus. Met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen.