Clicky


Brussel roept op tot actie tegen dieselmakers

Brussel roept op tot actie tegen dieselmakers
19-07-2017 17:00 | Binnenland | auteur ANP

BRUSSEL - EU-landen moeten autofabrikanten ertoe bewegen om de stikstofuitstoot van bestaande dieselauto’s snel terug te dringen, vindt de Europese Commissie. Voertuigen die meer vervuilende stoffen uitstoten dan toegestaan, moeten zo snel mogelijk van de weg worden gehaald.

EU-commissaris Elzbieta Bieńkowska (Industrie) roept de Europese transportministers in een vertrouwelijke brief op snel in actie te komen. Naar aanleiding van het gesjoemel met uitstootgegevens door Volkswagen en andere automakers wijst zij op de noodzaak om meer te doen tegen luchtvervuiling. Dat moet voorkomen dat steeds meer steden vieze auto’s weren en dieselbezitters nog meer de dupe worden.

Bieńkowska prijst Duitsland, Frankrijk en Nederland voor de terugroepacties en software-updates door automakers. Zij stelt deze landen als voorbeeld voor de rest van Europa. Om te voorkomen dat er te veel nationale verschillen ontstaan, hint zij op Europese wetgeving.

In Europa rijden zo’n 35 miljoen dieselvoertuigen rond. De uitstoot daarvan zorgt voor tienduizenden voortijdige sterfgevallen.