Clicky


Akzo-topman Ton Büchner vertrekt per direct

Akzo-topman Ton Büchner vertrekt per direct
19-07-2017 09:42 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Topman Ton Büchner van AkzoNobel legt per direct zijn functie neer vanwege gezondheidsredenen. Dat maakt de verf- en chemiereus woensdag bekend. Over wat hem mankeert wilde president-commissaris Antony Burgmans in een toelichting niet uitweiden.

De 52-jarige Büchner wordt opgevolgd door de Belg Thierry Vanlancker, die tot voor kort verantwoordelijk was voor de divisie Specialty Chemicals binnen AkzoNobel. Vanlancker werkt sinds 2016 voor AkzoNobel. Zijn opvolger als hoofd van de chemietak is nog niet bekend.

Büchner was sinds 2012 werkzaam bij AkzoNobel. Hij lag er aan het begin van zijn periode bij AkzoNobel ook al enkele maanden uit wegens een burn-out. Of dat nu ook het geval was wilde Burgmans niet zeggen. "Ik ben geen arts. Wat ik wel weet is dat Ton Büchner het onverantwoord vond om zichzelf nog langer bloot te stellen aan de druk die met zijn functie samenhangt." Büchner zal deze keer niet terugkeren.

De gezondheidsproblemen waren tot enkele dagen geleden niet bekend bij Burgmans en Büchner legde zijn functie pas dinsdag neer. Dat al direct een vervanger klaarstond is volgens Burgmans logisch in een bedrijf dat rekening houdt met onverwachte ontwikkelingen.

Burgmans prijst Büchner voor de "significante verbetering" van de prestaties van het bedrijf. De winstgevendheid van AkzoNobel is door het ,,uitstekende leiderschap" van Büchner tot recordhoogtes gebracht.

AkzoNobel was recent onder leiding van Büchner het doelwit van overnamepogingen door de Amerikaanse branchegenoot PPG. Die trok zich uiteindelijk terug, maar de Amerikaanse interesse leidde wel tot rumoer onder aandeelhouders van het bedrijf. Die sleept zich nog altijd voort tot in de rechtbank.

Büchner besloot onder druk van de interesse van PPG het concern op te splitsen in een verf- en een chemiebedrijf om de winstgevendheid te vergroten. Dat proces gaat ongewijzigd en in hetzelfde tempo verder, zo laat Vanlancker weten.

Volgens Burgmans staat het vertrek volledig los van de strategie van het bedrijf, ongeacht hoe dit op aandeelhouders overkomt. "Het is een persoonlijke beslissing."

Zelf spreekt Büchner in een verklaring van een moeilijk besluit. "Maar mijn focus moet nu op mijn gezondheid gericht zijn."