Transport Online - Bauke Mollema soleert naar ritzege in Tour

Bauke Mollema soleert naar ritzege in Tour

Bauke Mollema soleert naar ritzege in Tour
16-07-2017 19:01 | Sport | auteur ANP

LE-PUY-EN-VELAY - Bauke Mollema heeft zondag de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Nederlander van Trek-Segafredo ontsnapte op een kleine 30 kilometer van de streep in Le-Puy-en-Velay uit een kopgroep en hield de vier overgebleven achtervolgers net achter zich.

De Italiaan Diego Ulissi finishte op een kleine 20 seconden als tweede, voor de Fransman Tony Gallopin en de Sloveen Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo. Warren Barguil, die weer veel punten voor het bergklassement veroverde, werd vijfde. Mollema won in 2013 al eens een etappe in de Ronde van Spanje. De groep met favorieten voor het klassement kwam pas ruim zes minuten na Mollema binnen. De Brit Chris Froome blijft in het geel.

Niet verwonderlijk ging Barguil vanuit de start in de aanval richting eerste klim, de Montée de Naves d'Aubrac, van de eerste categorie. De Fransman kreeg enkele renners mee onder wie Dylan van Baarle. De punten waren voor Barguil, die de bergtrui eigenlijk niet meer kan ontgaan. Richting tweede beklimming van de eerste categorie ging Tony Martin ervandoor uit een inmiddels omvangrijke kopgroep waarin ook Mollema en Maurits Lammertink een plaats hadden gevonden. De Duitser van Katoesja is een specialist lange ontsnappingen. Drie jaar geleden slaagde hij in een vergelijkbare poging naar Mulhouse. Maar de Col de Peyra Taillade was te zwaar en Barguil achterhaalde Martin als eerste.

In de afdaling sloot een aantal renners, onder wie Mollema, weer aan. De Groninger ging er niet veel later zelfs alleen vandoor. Mollema, voor het eerst in jaren aan de Tour begonnen zonder klassementsambities, behield zijn ritme en liep uit naar een voorsprong van 50 seconden. Maar op de Côte de Saint-Vidal kwam Barguil weer snel dichterbij, met Roglic, Ulissi en Gallopin in zijn wiel. Het verschil liep terug, was even elf tellen, maar Mollema hield knap stand om de mooiste zege uit zijn loopbaan te boeken.

Van de klassementstoppers boekte de Ier Daniel Martin 14 seconden tijdwinst op Froome. De Brit van Sky heeft 18 seconden voorsprong op de Italiaan Fabio Aru en 23 op de Fransman Romain Bardet, die tevergeefs probeerde weg te rijden toen Froome pech had.

Maandag is de tweede rustdag.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions