Gerard de Rooy tevreden met testwerk in Silk Way Rally

Gerard de Rooy tevreden met testwerk in Silk Way Rally
16-07-2017 19:01 | Uitslagen | auteur Redactie [FE]

URUMQI - Het doel van Gerard de Rooy in de Silk Way Rally was zijn nieuwe truck testen. “In een rally komen de kinderziektes eruit die er met alleen testen niet uit komen. Hier heb ik ook een referentie, omdat iedereen er is. Ik weet nu wat de truck kan en nog tekort komt op de concurrentie”, vertelt De Rooy op de rustdag in Urumqi, waar de monteurs hard aan het werk zijn om de Iveco Powerstar weer helemaal klaar te maken voor de laatste zes dagen van de Silk Way Rally.

Een rally rijden – een zware bovendien – is een belangrijk moment in de ontwikkeling van een truck. “Midden vorig jaar zijn we gaan tekenen”, vertelt De Rooy. “Deze truck is helemaal met de computer ontworpen. Na afloop van de Dakar Rally zijn we gaan bouwen en nu zijn we hier om te testen. De kinderziektes komen er hier uit. Als er de komende week niks geks gebeurt, gaan we de auto klaar maken voor de volgende test, de OiLibya Rally in Marokko. Komen er wel gekke dingen naar boven, dan gaan we alleen naar Marokko om te testen. Is het goed, dan ga ik met deze truck de Africa Race rijden, is het niet goed, dan ga ik met mijn oude truck en gaat de snelle assistentie in Afrika met de nieuwe truck rijden om verder te testen en kilometers te maken.”

Voor- en nadelen

De afgelopen week maakte De Rooy al kennis met de voor- en de nadelen van de onafhankelijke wielophanging van de nieuwe Iveco Powerstar. De eerste dagen in de modder deed die uitstekend zijn werk. “Veel tractie, veel grip. De wielen willen alles meemaken. Dat bleek op hobbelige pistes juist een nadeel. Dan moet je een compromis zoeken, bijvoorbeeld door de vering harder af te stellen.”

De Rooy had wel verwacht dat er her en der van alles kapot zou gaan. “Dat de assen kapot zouden gaan of dat er iets onderuit zou breken. Maar dat het de chassisbalken van de cabine zouden zijn, die we al vier, vijf jaar zo gebruiken, dat had ik niet verwacht. De cabine wilde naar beneden, en dat deed ie ook. Om het niet nog verder kapot te maken – zo kapot dat het niet meer te repareren zou zijn – zijn we de special uitgereden. Dat gisteren ook de stuurkogel kapot ging, kun je als vervolgschade zien. De etappe van eergisteren was voor het materiaal heel zwaar. Daar is de kogel al gescheurd. Gisteren kreeg ie het laatste tikje. We weten nu dus wat het doet, wat het materiaal extra te lijden heeft aan de nieuwe dingen.”

Uitkijken naar de duinen

Wat de tweede week betreft, worden de duinen spannend. Als het gaat zoals De Rooy verwacht, vliegt de nieuwe truck daar doorheen. “Maar de praktijk zal het moeten uitwijzen. De duinen in China waren een belangrijke reden om hierheen te komen. Die hebben we in 2008 gemist, omdat de turbo er toen uit vloog, en sindsdien kijk ik er al naar uit.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,765
Diesel1,474

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden