Ton van Genugten leert veel in Silk Way Rally

Ton van Genugten leert veel in Silk Way Rally
16-07-2017 18:56 | Uitslagen | auteur Redactie [FE]

URUMQI - Voor de start van de Silk Way Rally, nu een dikke week geleden, had Ton van Genugten stiekem toch de hoop op een mooi resultaat. Op de rustdag in Urumqi staat hij achtste in het klassement, en kijkt hij er eigenlijk niet meer naar. “We wisten dat we hier zijn om Gerard de Rooy te ondersteunen bij het testen van zijn nieuwe truck. Snelle assistentie rijden is soms moeilijk, omdat je graag harder wilt, maar we zijn hier wel al van nut geweest. Al meer dan in de Dakar en dat is dan toch wel mooi. Laat ik het zo zeggen: het is niet voor niks.”

Gisteren, in de achtste etappe, was de aanwezigheid van Ton van Genugten als snelle assistentie eigenlijk voor het eerst echt nodig. “In al die jaren is er niet veel meer aan de hand geweest dan helpen met het wisselen van een band, maar nu was het echt nodig, omdat Gerard een gebroken stuurkogel had. Als je echt iets kunt doen, is het wel weer mooi, ook al baalde ik er op het moment zelf wel een beetje van.”

In een week Silk Way Rally leerde Van Genugten al meer dan in drie, vier Dakar Rally’s. “We hebben in elk geval meer meegemaakt. Hier rijden is toch anders. De specials in Rusland en Kazachstan zijn zwaarder en gevaarlijker, ook al omdat de uitroeptekens in het roadbook niet goed kloppen.”

Ook qua rijden stak Van Genugten veel op. Bijvoorbeeld om meer te leren rijden als de Kamazzen. “Als zij ergens overheen kunnen, moet ik dat toch eigenlijk ook kunnen. Ik maakte deze week de fout om te remmen – dat was een intuïtieve ingeving – in plaats van gas te geven, zoals de twee Kamazzen voor me. De ondergrond was glad, en daardoor bleef de as van de Iveco net achter het randje van een greppel hangen en klapte ik er vol in. Ik dacht dat het afgelopen was, maar we hebben de truck toch weer zelf zover kunnen oplappen dat we rijdend het bivak hebben kunnen bereiken. Dat hebben we toch meegenomen.”

Van Genugten kijkt vol verwachting uit naar de laatste zes dagen van de Silk Way Rally, die inmiddels in China is aangeland. “Gisteren hadden we al wat zand en feshfesh, morgen krijgen we echte duinen. Daar ben ik wel heel benieuwd naar. Dat is toch een van de dingen waar we hiervoor zijn: duinen.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,768
Diesel1,469

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden