Clicky


Tropische hitte verwacht tijdens Vierdaagse

Tropische hitte verwacht tijdens Vierdaagse
14-07-2017 10:02 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De Vierdaagse van Nijmegen zal warm verlopen. Op de eerste dag, komende dinsdag, kunnen de temperaturen oplopen tot 28 graden. Woensdag wordt het zelfs tropisch met maxima van 31 of 32 graden, waarna de kans op onweer toeneemt. De donderdag en vrijdag verlopen wat minder warm. Dat verwacht Weeronline.

Deze zaterdag al beginnen de Vierdaagsefeesten. Er kan dan in Nijmegen tot ver in de avond wat lichte regen vallen en in de nacht daalt het kwik naar 15 graden.

De Vierdaagse heeft zijn eigen weerdienst. Als de eigen meteorologen temperaturen van meer dan 30 graden met weinig wind zien aankomen, neemt de organisatie maatregelen. Die lopen uiteen van een uur eerder starten en zorgen voor extra watertappunten onderweg, tot het verlengen van de uiterste finishtijd. Dat laatste is nodig als de medische hulpposten onderweg overbelast raken, waardoor lange wachttijden ontstaan. Soms mogen militairen zonder de verplichte 10 kilo bepakking lopen.

"Deelnemers hebben wel hun eigen verantwoordelijkheid'', benadrukt de organisatie. "Bij hitte een petje dragen, een natte handdoek in de nek, flesjes water meenemen, geen alcohol drinken onderweg, voldoende eten en op tijd een arts raadplegen bij klachten.'' De woensdag, als het mogelijk tropisch warm wordt, geldt als de zwaarste dag van de Vierdaagse.

Tweemaal, in 1972 en in 2006 vielen er door hitte zelfs doden onder de wandelaars. In 2006 leidde dat ertoe dat de organisatie het evenement afgelastte. Omdat de omstandigheden in 1972 minder extreem waren werd de tocht toen niet afgelast.