Clicky


Politie vindt 68,5 kilo coke tussen de ananassen

Politie vindt 68,5 kilo coke tussen de ananassen
13-07-2017 13:39 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

GELDERMALSEN - De politie heeft de afgelopen weken samen met Belgische autoriteiten in totaal 68,5 kilo cocaïne aangetroffen in containers vol ananassen. De containers met ananassen arriveerden de afgelopen weken afzonderlijk van elkaar via Antwerpen vanuit Costa Rica en hadden Geldermalsen als bestemming. De cocaïne die werd aangetroffen was “waanzinnig inventief verpakt” volgens Teamleider Aart-Jan van het flexteam uit Oost-Nederland.

Opengewerkte ananassen

Op vrijdag 16 juni kreeg de politie een tip binnen over een container met Geldermalsen als bestemming waarin cocaïne verstopt zou zitten. Het speciale flexteam van de politie Oost-Nederland werd ingezet om de partij met mogelijk aanwezige cocaïne in zicht te houden.

De container zou vanuit Antwerpen naar Geldermalsen worden gebracht bij een importbedrijf. Daar werd op dinsdag 19 juni een inval gedaan, zodra een vrachtwagen met een container vol ananassen bij het bedrijf aankwam. Er werd 32 kilo cocaïne aangetroffen in 40 ananassen, verpakt in een totale lading van 21.500 kilo ananassen.

Er werden die dag vier personen aangehouden, drie mannen en een vrouw. Twee van de mannen, van 25 en 42 jaar uit Geldermalsen, zijn na verhoor aangehouden als verdachten en in beperkende omstandigheden in bewaring gesteld.

Handwerk

“Elke ananas van de 21.500 kilo is in Geldermalsen door onze handen gegaan, we wilden geen grammetje cocaïne missen. Ook de verpakkingen, dozen en pallets zijn grondig onderzocht” vertelt Aart-Jan. “De 32 kilo die we in Geldermalsen uit de ananassen haalden, waren er zo vernuftig in geplaatst dat we uren bezig waren. Door de bijzondere manier van verpakken, hebben we ook veel geleerd.”

De voldoening van het aantreffen van zo’n vondst, is van het gezicht van Aart-Jan af te lezen en klaarblijkelijk al het handwerk waard geweest. Hij laat zien dat het zo extreem zorgvuldig is verwerkt, dat het vermoeden groeide dat er meer containers met ananassen op deze wijze verpakt zouden zijn.

Expertise

Het bedrijf in Geldermalsen was een afleveradres en al snel werd duidelijk dat er meer vergelijkbaar verpakte cocaïne kon volgen. “De ananassen zaten in een container dat per schip vanaf Costa Rica zou zijn vervoerd naar Antwerpen. Zodra bleek dat er inderdaad nog een container ananassen onderweg was, hebben we geen seconde getwijfeld en de Belgische collega’s laten weten dat we hen met onze opgedane ervaring wilden ondersteunen”, vertelt Aart-Jan vol overgave. “Naast de Belgische Federale Politie sloot ook de Antwerpse douane aan en zij vertelden nog nooit dergelijk geprepareerd fruit te hebben aangetroffen.”

Op dinsdag 27 juni wordt een nieuw gearriveerde container onderzocht. "Juist doordat we de expertise konden delen, ging het onderzoeken van de 21.500 kilo ananassen nu wel wat sneller,” zegt Aart-Jan. Op 27 juni werden 42 geprepareerde ananassen aangetroffen met 36,5 kilo cocaïne in de lading met eveneens 21.500 kilo ananassen.

Samenwerking cruciaal

Kort nadat de tweede container was onderzocht, werd bekend dat er nog een derde container aan zou komen in Antwerpen. “Direct hebben we de autoriteiten daarover ingelicht” vertelt Aart-Jan. Dinsdag 4 juli werd eenzelfde hoeveelheid ananassen in Antwerpen bij aankomst onderzocht maar deze keer werd er geen cocaïne aangetroffen.

Tijdens het onderzoek is samengewerkt met inlichtingendiensten van de Nederlandse politie maar ook met de Belgische Federale Politie, de Belgische douane en de politie in Costa Rica.

Die samenwerking was cruciaal in dit onderzoek omdat er in korte tijd snel en zorgvuldig gehandeld moest worden, op grote afstanden. Daarnaast was de wijze van prepareren en verwerken in het fruit, dusdanig inventief dat de politie de informatie en bevindingen binnen de eigen organisatie maar zeker ook met ketenpartners zal delen.

Stop ondermijning

Een flexteam is een speciaal team binnen de opsporing dat snel en flexibel ingezet kan worden tegen plegers van criminaliteit met een ondermijnend karakter. Ze treden vaak op als het gaat om drugsdelicten, geweldszaken, underground banking of (vuur) wapenhandel.

De aanpak van ondermijnende activiteiten en onveiligheid reikt verder dan de middelen van de politie. Niet elke interventie van de politie leidt tot het oplossen van de ongewenste of onveilige situatie maar is vaak wel een begin. De aanpak van ondermijning is vooral gericht op het bereiken van een duurzaam effect en daarom wordt het verhandelen en verschepen van de cocaïne nader onderzocht door de rechercheafdeling van de politie.

Een goede samenwerking met publiek en partners is daarbij cruciaal en noodzakelijk. Geef ondermijning geen kans en meld de politie als u ondermijnende activiteiten vermoedt.

Vernietigd

Alle cocaïne is in beslaggenomen en vernietigd. De overige kilo’s ananassen waren na onderzoek niet meer geschikt voor consumptie en moesten worden vernietigd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions