Clicky


Ernstige en blijvende hersenschade Ajax speler Abdelhak Nouri

Ernstige en blijvende hersenschade Ajax speler Abdelhak Nouri
13-07-2017 13:26 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - Abdelhak Nouri heeft ernstige en blijvende hersenschade. Een groot deel van zijn hersenen functioneert niet meer en de kans op herstel van die cruciale hersenfuncties is nihil, meldt zijn club Ajax donderdag.

De schade komt hoogstwaarschijnlijk door te weinig zuurstoftoevoer naar de hersenen, toen de twintigjarige middenvelder zaterdag onwel werd tijdens de oefenwedstrijd in Oostenrijk tegen Werder Bremen. Nouri is medisch vrijgegeven voor vervoer. De verwachting is dat de middenvelder op korte termijn naar een ziekenhuis in Amsterdam wordt gebracht voor verdere verzorging.

Nouri ging zaterdag in de tweede helft naar de grond en had last van hartritmestoornissen. De Amsterdammer werd op het veld gereanimeerd en daarna met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Innsbruck gebracht. Nouri werd daar in slaap gehouden. Dinsdag was er na eerste onderzoeken nog voorzichtig optimisme. Een hersenscan en enkele andere neurologische onderzoeken lieten geen afwijkingen zien, liet Ajax toen weten. Nader onderzoek van de hersenfuncties bracht de ernstige schade aan het licht.

Nouri doorliep de gehele jeugdopleiding van Ajax. Vorig jaar september debuteerde de voetballer tijdens een bekerwedstrijd tegen Willem II in het eerste elftal. In totaal kwam hij in vijftien officiële wedstrijden in actie, waarin hij één doelpunt maakte. Voor Jong Ajax kwam Nouri 45 keer uit, en scoorde elf keer. Afgelopen seizoen ontving het talent de Gouden Stier, de prijs voor de beste speler van de Jupiler League.