Clicky


'Kwart van huizen boven vraagprijs verkocht'

'Kwart van huizen boven vraagprijs verkocht'
13-07-2017 11:29 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Bijna een kwart van de woningen die afgelopen kwartaal door bij de NVM aangesloten makelaars werden verkocht, wisselden boven de vraagprijs van eigenaar. Daarbij werd nog eens voor 14 procent van de huizen exact betaald wat de verkopers ervoor vroegen.

Dat meldde voorzitter Ger Jaarsma van de makerlaarsvereniging donderdag in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers. Hij sprak van ongekend hoge percentages. De prijzen worden volgens hem ook opgedreven omdat particuliere beleggers actief meebieden boven de vraagprijs van woningen. Ook is het voor het eerst sinds 2004 dat er in Nederland minder dan 100.000 woningen te koop staan.

De NVM-makelaars zijn samen goed voor circa driekwart van de markt. Zoals bekend is de huizenmarkt in grote steden als Amsterdam en Utrecht gunstig voor verkopende partijen. Maar ook in andere steden is sprake van een sterke stijging.

De regio Kennemerland met daarin plaatsen als Castricum en Beverwijk heeft Amsterdam het afgelopen kwartaal ingehaald als de meest krappe NVM-regio. Verder valt het op dat Almere op woningzoeksite Funda het meest aan populariteit won. Het aantal transacties in Lelystad is met een plus van 50 procent het sterkst gestegen.

Ook valt het op dat steeds meer Amsterdammers hun heil zoeken in Almere. Ondertussen is 14 procent van de Almeerders afkomstig uit Amsterdam, aldus de NVM. Mensen uit Almere verkassen daarbij relatief vaak naar Lelystad.

Verder pleit Jaarsma voor meer nieuwbouwwoningen voor starters en middeninkomens. Hoewel in het tweede kwartaal van het jaar een recordaantal van 10.000 nieuwbouwwoningen te koop werd gezet bij NVM-makelaars, zijn deze huizen volgens Jaarsma vaak voor meer welvarende gezinnen.

Krap 10 procent van die huizen werd voor minder dan 200.000 euro te koop gezet. Volgens de NVM worden daardoor met name (alleenstaande) jongeren van de markt gedrukt. Volgens Jaarsma is er momenteel sprake van een tekort van 200.000 nieuwbouwwoningen. Hij pleit onder meer voor speciale minister van Bouwen, niet alleen om nieuwbouwprojecten aan te jagen, maar ook om het tekort aan vakmensen op de bouwplaats aan te pakken. Hij denkt dat er jaarlijks 80.000 nieuwbouwwoningen bij moeten komen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions