Transport Online - ACM start onderzoek naar mogelijk kartel in bunkersector

ACM start onderzoek naar mogelijk kartel in bunkersector

ACM start onderzoek naar mogelijk kartel in bunkersector
12-07-2017 10:07 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk kartel in de bunkersector. Een aantal ondernemingen maakt wellicht verboden prijsafspraken. In de bunkersector wordt gasolie en stookolie geproduceerd, verwerkt, verhandeld, opgeslagen en vervoerd. Gasolie en stookolie zijn brandstof voor zeeschepen. Het gaat om ondernemingen in de driehoek tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen.

De bunkersector is belangrijk voor de Nederlandse havens en transporteurs. In het hele gebied zijn tientallen bunkeraars actief als producent, in de opslag of als leverancier. De haven van Rotterdam is de derde bunkerhaven in de wereld.

Tips en meldingen

De ACM kreeg via het Openbaar Ministerie waardevolle informatie over de bunkersector van de politie. Dat was mede de aanleiding voor het starten van het onderzoek. De ACM heeft inmiddels al diverse bedrijfsbezoeken afgelegd.

De ACM ontvangt graag tips en meldingen over kartels, ook van medewerkers en oud-medewerkers in deze sector. Dat kan ook anoniem. Bedrijven en personen die ín een kartel zitten, kunnen gebruik maken van de inkeerregeling. Daardoor kunnen ze een lagere boete krijgen. De kartelboete voor een bedrijf kan oplopen tot 40% van de wereldwijde omzet. De maximale boete voor personen die leiding geven aan een kartel is 900.000 euro.

Havens & transport en de ACM

De haven- en transportsector is een grote en belangrijke sector van onze economie. Eerlijke concurrentie leidt ook in deze sector tot scherpe prijzen, betere kwaliteit en meer innovatie. De ACM besteedt al enige tijd veel aandacht aan bedrijven in de havens- en transportsector. Gezonde concurrentie binnen de havens geeft Nederlandse bedrijven ook buiten Nederland meer concurrentiekracht.

Hoe loopt het onderzoek verder?

De ACM onderzoekt de komende tijd of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. Daarvoor wordt eerst het feitelijke gedrag verder onderzocht. De ACM kan ook tot de conclusie komen dat er geen overtreding is. Als er wel een overtreding wordt gevonden, dan worden partijen eerst gehoord voordat een overtreding definitief wordt vastgesteld en er eventueel een sanctie wordt opgelegd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,306

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions