Transport Online - Pechtold: Partijen formatie maken centimeters

Pechtold: Partijen formatie maken centimeters

Pechtold: Partijen formatie maken centimeters
11-07-2017 20:04 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Er zijn nog geen meters gemaakt, maar centimeters. Dat was de conclusie van D66-leider Alexander Pechtold over het resultaat van twee dagen 'informele' onderhandelingen tussen zijn partij, VVD, CDA en ChristenUnie (CU) over de vorming van een kabinet in het Johan de Witthuis in Den Haag.

"Alles is besproken en heel intensief. De verschillen zijn groot. Het zijn pittige gesprekken'', aldus Pechtold na afloop. Pechtold was zuinigjes over de slagingskansen. "Ik ben niet negatief, maar ik ben wel realistisch'',aldus de D66-leider.

"Soms lijkt het alsof je het eens bent, maar bij doorvragen moet je dan toch nog even iets beter opletten. Er liggen zeker als het over medisch ethisch vlak gaat heel gevoelige zaken, zeker voor christelijke partijen tegenover liberale partijen.''

Pechtold benadrukte de noodzaak voor hem van een stevig akkoord, waar ook onderdelen in zitten waar linkse partijen zich in kunnen vinden, omdat de beoogde coalitie maar een krappe meerderheid heeft.

Gert-Jan Segers (CU) bevestigde dat er centimeters zijn gemaakt. "Het is heel weinig maar we hebben vooruitgang geboekt. Per saldo ben ik niet negatief'', aldus de fractievoorzitter. Hij erkende dat het nog steeds kan mislukken. Maar "we zitten hier aan tafel om eruit te komen.''

VVD-leider Mark Rutte wilde na afloop niet ingaan op de uitlatingen van Pechtold: "We zijn weer een dagje verder. Stapje voor stapje''.

CDA-voorman Sybrand Buma vond het goed om even in een andere omgeving te hebben vergaderd. "We hebben twee toch lange dagen kunnen maken. Er moet veel worden besproken. En we zijn nog wel even bezig. Het is een groot project met vier partijen en dat wordt heel zorgvuldig gedaan.''

Het kwartet zat maandag en dinsdag in het monumentale pand in Den Haag om even weg te zijn van het Binnenhof. De onderhandelaars kwamen in vrijetijdskleren om de ongedwongen sfeer te onderstrepen. Vrijdag wordt het overleg hervat op het Binnenhof.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions