Gerard de Rooy beleeft uitstekende vierde dag in Silk Way Rally

Gerard de Rooy beleeft uitstekende vierde dag in Silk Way Rally [+video]
11-07-2017 13:36 | Uitslagen | auteur Redactie [FE]

ASTANA - Met een grote grijns op zijn gezicht kwam Gerard de Rooy over de finish van de vierde etappe van de Silk Way Rally. De eerste aanblik van de Iveco Powerstar zei genoeg over wat voor soort dag het was geweest tussen Kostanay en Astana: modderig. Martin Kolomy had er net iets minder last van gehad dan De Rooy: de Tsjech was over de 329 kilometer tellende proef 21 seconden sneller.

Hollandse klei is nog minder vet dan de rommel die ze in Kazachstan hebben als het een beetje geregend heeft. Centimeters dikke plakken modder hingen er aan de Iveco van Gerard de Rooy. De lokale organisatie aan de finish had het leger laten komen om met brandweerslangen de auto's en trucks enigszins schoon te spuiten, zodat ze in elk geval zonder die klompen klei de 300 km verbinding naar Astana konden aanvangen.

Al die zooi op zijn truck vond Gerard de Rooy minder leuk dan het erin rijden. "Ik heb een erg leuke dag gehad", vertelde de kopman van Petronas Team De Rooy Iveco. "We hebben lekker gespeeld in de modder. Ik ga het nog leuk vinden ook, die blubber."

Het was opnieuw nat op de special. Net als de eerste dagen in Rusland, regende het ook in Kazachstan. De paden door de weilanden en steppen waren daardoor spekglad geworden en aangezien het spul ook in de profielen van de banden kroop, was het een hele kunst om een voertuig op de weg te houden. De Rooy slaagde daar goed in, al deed hij het in het tweede deel van de proef, na een kleine 44 kilometer verbinding, toch maar wat rustiger aan.

"Op het einde van het eerste deel was het al erg nat. Ik was eigenlijk nog verrast dat ze het tweede deel lieten doorgaan. We hadden al een MAZ op z'n kant zien liggen en twee Peugeots; dat was voldoende waarschuwing."

Juist in dat tweede stuk verloor De Rooy tijd op Kolomy: aan het einde van het eerste deel was de Iveco nog 2 minuten sneller geweest dan de Tatra, aan het eind van het tweede deel was de Tsjech 21 seconden sneller dan de Nederlander. Kolomy nestelde zich daarmee iets steviger aan de leiding van het klassement na vier etappes, maar De Rooy deed wel goede zaken. De drie Kamazzen die voor hem waren gestart, kwamen na hem binnen op een minuut of tien.

Minder goed nieuws was dat Ton van Genugten met een kapot wiel kwam te staan in het laatste deel van de proef. Omdat hij moest wachten op zíjn Petronas Team De Rooy Iveco-teamgenoten liep Van Genugten meteen al tegen 22 minuten achterstand op. Het kapotte wiel maakte die achterstand alleen maar groter.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden