Clicky

 
Transport Online - FNV: Pakketbezorgers PostNL, DPD en GLS recht op honderdduizenden euro’s nabetaling

FNV: Pakketbezorgers PostNL, DPD en GLS recht op honderdduizenden euro’s nabetaling

FNV: Pakketbezorgers PostNL, DPD en GLS recht op honderdduizenden euro’s nabetaling
11-07-2017 10:10 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Uit onderzoek van FNV blijkt dat pakketbezorgers tot wel honderden euro’s loon per maand mislopen. In alle onderzochte gevallen werd de cao niet nageleefd. "We hebben claims uitstaan bij tientallen onderaannemers van grote opdrachtgevers als PostNL, DPD en GLS. Als de onderaannemers niet nabetalen, kunnen we het geld, dankzij nieuwe wetgeving, verhalen op de opdrachtgevers zelf", zegt Egon Groen van FNV Transport & Logistiek.

De vakbond ontving van pakketbezorgers signalen dat zij niet correct betaald krijgen. Hierop besloot Stichting VNB, de cao-waakhond van de FNV in de transportsector, een cao-nalevingscampagne te starten. Zij bezochten afgelopen maanden depots van de grote pakketdiensten en er werden enquêtes uitgezet onder pakketbezorgers.

Kaderleden van FNV Transport & Logistiek benaderden de pakketbezorgers onderweg tijdens hun werkzaamheden en tijdens een speciale belactie. De uitkomsten zijn schokkend. Zonder uitzondering bleek dat de onderaannemers de cao niet naleven, waardoor pakketbezorgers soms honderden euro’s per maand te weinig ontvangen.

Cao wordt niet goed nageleefd

Kirsten Zwakman, Stichting VNB: "Uit onze controles blijkt dat er talloze fouten worden gemaakt. Werkgevers betalen een te laag loon, passen geen jaarlijkse loontredeverhoging toe, maken fouten in de urenberekening en rommelen met toeslagen en vergoedingen. Ook gaat het vaak mis bij vakantietoeslagen, vakantiedagen en atv-dagen."

Honderdduizenden euro’s aan nabetalingen

De FNV heeft nu tientallen onderaannemers van grote pakketbedrijven voor honderdduizenden euro’s aan nabetalingen opgelegd. De naheffingen zijn voor hun werknemers en volgen uit het niet naleven van de cao.

Sinds 2017 geldt Wet Ketenaansprakelijkheid ook in transportsector

Sinds 1 januari 2017 geldt ook in de transportsector de Wet Ketenaansprakelijkheid. De wet houdt in dat de opdrachtgever uiteindelijk aansprakelijk gesteld kan worden als haar onderaannemer niet het cao-loon betaalt. Groen: "DPD, GLS en PostNL hebben inmiddels een brief van ons ontvangen. Het is nu aan deze grote bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen."

De campagne van de FNV is op dit moment nog in volle gang. Ook andere onderaannemers van de grote pakketdiensten kunnen een controle op naleving van de cao verwachten.

Foto's

  • J.Roeland
    post nl
  • J.Roeland
    post nl

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats