Clicky


Boskalis en Van Oord leggen nieuw haventerrein Offshore Center aan

Boskalis en Van Oord leggen nieuw haventerrein Offshore Center aan
10-07-2017 10:08 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Afgelopen vrijdag hebben het Havenbedrijf Rotterdam en PUMA het contract voor de aanleg van het terrein van het Offshore Center ondertekend.

PUMA (Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte) is een samenwerkingsverband tussen de twee Nederlandse waterbouwbedrijven Koninklijke Boskalis Westminster NV en Van Oord NV voor de aanleg van de eerste fase van Maasvlakte 2. Het Offshore Center wordt aangelegd in de Prinses Alexiahaven in het binnenmeer van Maasvlakte 2. Het gaat om een aanvullende opdracht die hieruit voortvloeit.

PUMA begint met het opspuiten van in totaal 70 hectare officieel op 1 augustus. De in totaal 7 miljoen m3 zand wordt gewonnen uit zee en uit havenbekkens.

Het Havenbedrijf heeft de afgelopen jaren al zand in de Prinses Alexiahaven gebracht dat was vrijgekomen bij projecten zoals de aanleg van de terminal voor de SIF Group en LNG Breakbulk terminal.

Het is de bedoeling dat het haventerrein eind 2017 is opgespoten. Medio 2018 kan dan worden begonnen aan de bouw van de kademuren. De verwachting is dat de eerste bedrijven zich binnen twee jaar op het Offshore Center vestigen.

De Rotterdamse haven creëert ruimte voor een Offshore Center voor windenergie op zee, decommissioning (ontmanteling van olie – en gasplatforms) en de ‘olie & gas’- markt. De vestiging van het eerste Offshore Center van Europa past in het beleid van het Havenbedrijf om het van oorsprong sterk ontwikkelde Rotterdamse cluster van bedrijven in de offshore en maritieme sector verder te ontwikkelen.