De Rooy heeft plezier in de Russische modder

De Rooy heeft plezier in de Russische modder
09-07-2017 18:52 | Uitslagen | auteur Redactie [FE]

UFA - Gewoonlijk moet Gerard de Rooy niets hebben van regen en modder, maar in de tweede etappe van de Silk Way Rally vermaakte hij zich prima in de glibberige blubber. Het leverde hem bovendien de tweede tijd in de etappe en in het truckklassement op. Daarin heeft Martin van den Brink nu een marge van slechts 13 seconden op de kopman van Petronas Team De Rooy Iveco.

De proef van 157 kilometer over de Russische steppen tussen Cheboksary en Oefa gaf grote problemen voor veel rijders. Zo was Ales Loprais nog niet eens gefinisht toen Gerard de Rooy al lang in het bivak was. De Mini van Yazeed Alrajhi en Tom Colsoul was op een onmogelijke manier in een groot gat gegleden, en het kostte een uur of twee om de auto er weer uit te krijgen. De Hino van Teruhito Sugawara was vervaarlijk op de oever van een meertje blijven hangen en ook Pascal de Baar was met de Renault op de kant gegaan.

De drie Iveco’s van Team De Rooy kwamen zonder kleerscheuren, maar met honderden kilo’s modder aan ballast aan in het totaal verregende bivak in Oefa, waar de monteurs hun handen vol hadden aan het weghalen van de dikke kluiten modder die zich op, aan en in de trucks hadden vastgezogen.

“Het was ontzettend tricky vandaag”, vertelt Gerard de Rooy. “Zo glad heb ik het nog niet vaak meegemaakt. Er waren heel veel punten waar je de boel kon afschrijven, want je kon niet zien aankomen waar je nog grip had en waar het ineens spekglad was. In het eerste deel van de proef was het heel nat en kon ik niet veel harder dan ik heb gedaan. In het tweede deel heb ik bewust behoudend gereden. Jammer dat me dat op twee minuutjes de etappeoverwinning heeft gekost, maar voor het klassement hebben we het goed gedaan.”

Een paar keer miste De Rooy even een bocht, maar de vernieuwde Iveco Powerstar liet dat zonder problemen toe. “De auto stuurt zo scherp, dat het geen moment gevaarlijk werd”, zegt De Rooy. “Je kunt het niet eens een oeps-momentje noemen. Ik heb best lol gehad eigenlijk. Dat is de eerste keer dat ik het in de regen naar mijn zin heb gehad.”

Van Genugten op 80 procent

Ton van Genugten wist van tevoren dat hij geen best resultaat zou halen in de tweede etappe. Vanwege zijn derde plaats in de eerste etappe moest hij de Iveco Trakker meer dan 12 minuten aan de kant zetten om op Gerard de Rooy en hun Kazachse teamgenoot Artur Ardavichus te wachten. “Na 10 kilometer in de proef ben ik aan de kant gegaan. Service rijden was zeker vandaag echt niet leuk”, vond Van Genugten. “Zo’n modderproef is eigenlijk wel mijn ding. Dat vind ik leuk en dat kan ik goed, maar ik moest me inhouden om achter Gerard en Artur te blijven. Ik heb op 80 procent gereden van wat ik op dit soort terrein kan.”

Ondanks dat het spekglad was, vond Van Genugten het wel een mooie proef. “Als het droog was geweest, was het helemaal geweldig geweest – daar ben ik zeker van. Door het slechte weer veranderde het in een special die eigenlijk niet in een wedstrijd als deze thuishoort, maar ik vind het wel mooi dat ze het toch hebben laten doorgaan.”

Met de negende tijd, op een kwartiertje van De Rooy, was Van Genugten toch wel tevreden. “Haal het wachten eraf en we hadden derde of vierde gestaan, hoewel je natuurlijk nooit weet wat we in dat geval onderweg waren tegengekomen. Loprais reed immers ook gewoon vijfde, voordat hij in de problemen kwam. Dus ja, het is eigenlijk wel goed zo.”

De etappe van morgen – etappe 3, van Oefa in Rusland naar Kostanay in Kazachstan – is er een van 876 kilometer in totaal. De special van 329 kilometer wordt voorafgegaan door 337 kilometer verbinding. De eerste auto begint om 10 uur Nederlandse tijd aan de proef en zal rond 13.30 finishen. De eerste auto’s worden na een verbinding van nog eens 209 kilometer en de grensformaliteiten omstreeks 17.30 Nederlandse tijd in het bivak in Kostanay verwacht.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,470

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden