Clicky


Mammoet Rallysport speelt hoofdrol in tweede etappe Silk Way Rally

Mammoet Rallysport speelt hoofdrol in tweede etappe Silk Way Rally
09-07-2017 18:40 | Uitslagen | auteur Redactie [FE]

UFA - "We zijn echt heel erg blij. Dit had niemand verwacht. Wat een prachtig begin ook voor Richard Mouw." Martin van den Brink was aan het begin van de middag zo blij als een kind. En terecht. De Harskamper won de tweede etappe van de Silk Way Rally en veroverde en passant de leiding in het truck klassement. "Dit is echt geweldig voor het hele team."

De 157 kilometer tellende proef tussen Tcheboksary en Ufa was er één vol uitdagingen. De kerels werden van de jongens gescheiden. De rallytalenten kwamen vanzelf bovendrijven. "Het was een waanzinnige proef omdat het zo glad was", aldus Martin na afloop van zijn glorieuze zegetocht in Rusland. "Het was nog gladder dan zaterdag. Wij hebben ook zeker wel onze momentjes gehad. Je weet dat je af toe gaat glijden. Je moet dan wachten tot de truck is uitgegleden. In deze omstandigheden is het de kunst om de kalmte te bewaren."

Van den Brink, Mouw en Daniel Kozlovsky bleken die kunst te verstaan. "We hebben het uitstekend gedaan onder deze omstandigheden. We hebben 1 klein foutje gemaakt met navigeren. We moesten even terug maar verder ging het uitstekend. Op technisch gebied hadden we alleen een probleem met de V-snaar. We verloren daardoor wat vermogen. Ik denk dat meer trucks dat probleem hebben gehad vandaag. Waarschijnlijk wordt dat veroorzaakt door het vele water."

Achter de rug van het ijzersterke Mammoet Rallysport trio eindigde Gerard de Rooy als tweede en de Kazach Ardavichius werd derde. "Heerlijk om de rally zo te kunnen beginnen", vertelde een razend enthousiaste Martin. "We rijden met veel plezier de resterende 500 kilometer verbindingsroute op weg naar het bivak. Het is ook leuk dat we de prijsvraag van Eurol nu al hebben opgelost", aldus Van den Brink die daarmee verwijst naar de poll op de site van de trouwe sponsor. ‘Welke Nederlander wint als eerst een etappe in de Silk Way Rally 2017?’

In het bivak van Ufa moeten de rijders het voorlopig even stellen zonder de hulp van drie trouwe helpers. "In de etappe hebben we diverse trucks ingehaald. Ook Pascal de Baar en Ales Loprais gingen we voorbij. Later bleek De Baar op zijn kant te liggen en had problemen met een as. Namens Mammoet Rallysport zijn David, Menno en Mari op weg naar de plaats waar De Baar is gestrand. Zij zullen de truck bergen en naar het bivak brengen." De Riwald-truck kan zodoende maandag met de nodige straftijd op zak toch van start gaan. In het klassement speelt De Baar echter geen rol meer.

Dat doet Gerard de Rooy nog wel. De Iveco kopman verloor vandaag ruim 2 minuten op de Renault-equipe en weet dat hij in het klassement 13 seconden achter Martin van den Brink staat. Ardavichius moet na de dubbelslag van Van den Brink 1.31 goed maken op het trio in de Mammoet Rallysport truck. De Kamaz-teams moeten in eigen land voorlopig genoegen nemen met een plaatsje op het tweede plan. Shibalov, Sotnikov en Mardeev zijn vierde, vijfde en zesde in het algemeen klassement. De lach van deze drie Russen zal in geen enkele verhouding staan tot de feestelijke grimas op het gezicht van Martin, Richard en Daniel.

Maandag gaat de derde etappe van Ufa naar Kostanay. De special telt dan 330 kilometer. De verbindingsroute op weg naar Kazachstan is ruim 540 kilometer.