Clicky


Meer dan honderd agenten gewond in Hamburg

Meer dan honderd agenten gewond in Hamburg
07-07-2017 10:17 | Buitenland | auteur ANP

HAMBURG - Tijdens rellen aan de vooravond van de topconferentie van de G20 in Hamburg zijn 111 politiemensen gewond geraakt. Vijf moesten naar het ziekenhuis. De politie hield bijna dertig mensen aan, van wie er vijftien zijn vastgezet, meldden de autoriteiten vrijdag. Ook vrijdagochtend is het weer onrustig in Hamburg. De topconferentie van de G20 is vrijdag en zaterdag.

Volgens activisten zijn er ook veel betogers gewond geraakt, onder wie een aantal zeer ernstig. Er is veel schade aangericht aan geparkeerde auto's, winkels en een gerechtsgebouw. De rellen duurden de hele nacht. Er waren naar schatting 12.000 mensen op de been.

Vrijdagmorgen zijn relschoppers ook weer op pad en stichtten brand in auto's zoals in de chique Elbchaussee. Daar zijn volgens ooggetuigen tussen de twintig en dertig auto's in vlammen opgegaan. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble moest als gevolg van de ongeregeldheden vrijdag een bijeenkomst met scholieren uit meerdere landen afzeggen. De betogers zijn niet in hun opzet geslaagd de toegang tot de top te blokkeren voor hoge gasten. Ongeveer 19.000 agenten bewaken de top die wordt gehouden in het Hamburgse Beurs- en Congrescentrum in het centrum van de havenstad.

De politie heeft haar hardhandig ingrijpen verdedigd. Volgens een woordvoerder werd de politie tijdens de protestmars van 'Welkom in de hel' massaal aangevallen en bekogeld. Pogingen om vreedzame betogers te scheiden van de gewelddadige extremisten die zich plotseling onherkenbaar maakten, mislukten. De politie kon zich niet veroorloven dit uit de hand te laten lopen omdat er dan onbeheersbare situaties zouden volgen, aldus de woordvoerder.