Transport Online - Actie: 122 ton illegale pesticiden onderschept

 


Actie: 122 ton illegale pesticiden onderschept

Actie: 122 ton illegale pesticiden onderschept
06-07-2017 10:47 | Controles | auteur ANP

DEN HAAG - Onder leiding van Nederland is bij een grote gezamenlijke actie in zestien EU-landen 122 ton illegale of namaak pesticiden ontdekt. Daarvan werd een derde, 44.000 kilo, in Nederland in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In tien dagen tijd werden transporten van bestrijdingsmiddelen naar de Europese Unie intensief gecontroleerd aan de grenzen van deze landen en in grote zee- en luchthavens. In totaal zijn ruim 940 controles uitgevoerd tijdens de operatie Silver Axe II, maakte de Europese politieorganisatie Europol donderdag bekend.

De inspecteurs keken naar allerlei aspecten van de zendingen met giftige middelen, zoals de productie, doorvoer, verkoop, inbreuk op het eigendomsrecht en het patent. Op die manier kwamen foute leveringen en nepproducten naar boven. In 48 zaken wordt nader onderzoek gedaan naar de dubieuze praktijken. Binnen de Europese Unie mogen alleen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikte die na toetsing zijn toegelaten.

"Pesticiden zijn net als tal van andere producten een doelwit van vervalsers, maar anders dan nepkleding vormen deze giftige middelen een risico voor mensen en de natuur. Daarom moet er nul tolerantie zijn in de aanpak van deze criminelen'', zegt Graeme Taylor van de organisatie voor gewasbescherming ECPA.

Met de 122 ton illegale pesticiden kan een gebied van bijna 4900 vierkante kilometer gebied worden bespoten, dat is twee keer de oppervlakte van Luxemburg.

Ook het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) was erbij betrokken, evenals andere organisaties en het bedrijfsleven.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,605
Diesel1,337

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden