Clicky


Ritzege Aru, Froome pakt gele trui

Ritzege Aru, Froome pakt gele trui
05-07-2017 17:34 | Sport | auteur ANP

LA PLANCHE DES BELLES FILLES - De Italiaan Fabio Aru heeft woensdag de vijfde etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de eerste serieuze bergrit in deze Tour, met een lange aanloop naar de finish op La Planche des Belles Filles. Astana-kopman Aru kwam alleen aan, de Ier Daniel Martin werd op enige afstand tweede, net voor de Brit Chris Froome van Team Sky. Die laatste nam de gele trui over van zijn land- en ploeggenoot Geraint Thomas. Mede-favorieten als de Colombiaan Nairo Quintana en de Spanjaard Alberto Contador verloren opnieuw tijd op Froome.

Aru, die dit jaar de Ronde van Italië miste wegens een knieblessure, won drie jaar nadat zijn landgenoot Vincenzo Nibali op de Vogezencol de beste was. Nibali won dat jaar de Tour. Aru klom in het algemeen klassement naar de derde plaats achter Thomas.

De vroege ontsnapping telde ditmaal acht renners onder wie de Belgen Philippe Gilbert, de Fransman Thomas Voeckler en Dylan van Baarle. Met name BMC (Porte) zorgde ervoor dat het verschil niet te groot werd. Richting La Planche des Belles Filles kwam het peloton langzaam dichterbij. De jarige Gilbert en zijn landgenoot Jan Bakelants bleven het langst uit de greep van de groep klassementsfavorieten, die eenmaal bergop werd geleid door een aantal Sky-renners. Vier kilometer onder de top was het gebeurd met de vluchtpoging. Het moordende tempo van de Britse ploeg eiste zijn tol: de Colombiaan Estevan Chaves en de Fransman Thibaut Pinot, nota bene in zijn geboortestreek, moesten snel lossen.

De aanval van Aru kwam iets meer dan 2 kilometer voor de finish. De kopman van Astana hield op de streep 16 seconden over op Martin en 20 op Froome, die de Australiër Richie Porte net voorging.

Donderdag volgt er een vlakke rit van Vesoul naar Troyes.