Transport Online - Parkeerplaats Westkerke weer open

Parkeerplaats Westkerke weer open

Parkeerplaats Westkerke weer open
04-07-2017 11:39 | België | auteur Redactie [FE]

WESTKERKE(B) - De Belgische minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft de parkeerplaatsen langs de E40 in Westkerke weer geopend. Er wordt bijna 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in betere beveiliging en comfort, zodat Westkerke gebruikt kan worden voor het langparkeren van vrachtwagens. “We hebben geïnvesteerd in grondige beveiliging”, zegt Weyts. “Zo geven we chauffeurs meer gemoedsrust en illegalen minder kansen”.

De transmigratieproblematiek, waarbij illegalen vrachtwagens inklimmen in de hoop Groot-Brittannië te bereiken, laat zich voelen langs de hele oost-westas van de E40. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts kwam in februari met een totaalplan om het fenomeen structureel terug te dringen. Het is de bedoeling om langs de E40 een cascade te creëren van snelwegparkeerplaatsen voor kortparkeren (tanken, even de benen strekken) en parkeerplaatsen voor langparkeren (langere stops, overnachten).

Concreet worden de parkeerplaatsen van Groot-Bijgaarden, Wetteren en Westkerke ingericht als langparkeerplaatsen. De parkeerplaatsen van Drongen en Mannekesvere worden dan weer kortparkeerparkeerplaatsen die ’s nachts sluiten. De parkeerplaats van Jabbeke wordt nu nog bewaakt ’s nachts, maar wordt vanaf eind dit jaar ook gesloten ’s nachts. In totaal voorziet Weyts ongeveer 3,3 miljoen euro om de parkeerplaatsen in te richten en te beveiligen tegen inklimmen.

De parkeerplaatsen van Westkerke worden nu heropend na een sluiting van drie jaar. Vlaanderen heeft al ruim 400.000  euro geïnvesteerd in  een beter beveiligd hekwerk, ANPR-camera’s en sanitaire voorzieningen. Er komt ook nachtbewaking (2 beveiligers met een hond). Dankzij deze verbeteringen kunnen de parkeerplaatsen nu  gebruikt worden als langparkeerplaatsen.  

Er zal nog meer dan een miljoen euro geïnvesteerd worden in verdere verbeteringen. Zo zal de parkeerplaats in de loop van 2017 uitgebreid worden van 30 plaatsen voor vrachtwagens naar circa 100 parkeerplaatsen. Er komt ook nog een nieuwe toplaag, een vast sanitair paviljoen en bijkomend hekwerk. Na de uitbreiding van Westkerke zal Jabbeke ’s nachts gesloten worden.

De Vlaamse investeringen zijn nodig, want in Westkerke is er geen tankstation en dus ook veel minder sociale controle. In het verleden werden de parkeerplaatsen  daarom regelmatig gebruikt voor illegale praktijken zoals mensensmokkel en diefstal van ladingen. De parkeerplaats richting Frankrijk was vroeger geliefd bij mensensmokkelaars, omdat de vrachtwagens die er halt houden op doortocht zijn richting Calais en Groot-Brittannië.

“Vrachtwagenchauffeurs kunnen de parkeerplaatsen van Westkerke nu gebruiken om de nodige rustpauzes te nemen”, zegt Weyts. “Zo willen we de overlast op de route richting Calais structureel wegwerken”. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 7 juni t/m zondag 13 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions