Clicky


Streep door boetes executieveilingen

Streep door boetes executieveilingen
03-07-2017 12:10 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt boetes die waren opgelegd in een zaak over kartelvorming bij executieveilingen.

Tientallen onroerendgoedhandelaren hebben tussen 2000 en 2009 een kartel gevormd bij al dan niet gedwongen huizenveilingen. Een pand werd dan vaak direct na een veiling doorverkocht in een zogenoemde naveiling, waarna handelaren het prijsverschil samen deelden. Ruim 2300 huizenbezitters raakten zo gedupeerd doordat hun woning duizenden euro's meer opleverde dan er op de executieveiling voor was betaald.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) merkte destijds alle veilingen samen aan als één voortdurende overtreding en legde boetes op van 1000 tot 383.000 euro. Maar 61 handelaren die in beroep gingen tegen de boetes, krijgen nu dus gelijk van het CBb.

Het CBb acht samenwerking door de handelaren niet in alle gevallen bewezen. "Hoewel uit het dossier blijkt dat bij een aantal veilingen door handelaren is samengewerkt om de prijsvorming te frustreren, bewijst het niet dat de handelaren bij alle ruim 2300 veilingen met dat doel samenwerkten'', aldus het college. Het schrapt de boetes en geeft ACM bovendien geen tweede kans voor bewijslevering. "Het gaat om een fundamenteel bewijstekort en ACM heeft geen gebruik gemaakt van eerdere kansen die zij heeft gehad om het bewijs aan te vullen'', luidde de uitspraak van het college.

ACM reageerde maandag teleurgesteld op de uitspraak maar legt zich erbij neer. "We zijn wel blij dat het college het met ons eens is dat dit soort naveilingen wel degelijk schadelijk is voor de mededinging'', aldus een woordvoerder.

Ook de Vereniging Eigen Huis, die zich jaren heeft ingezet voor de gedupeerden, is niet blij met de uitspraak. "Spijtig. Er kan kennelijk niet hard worden aangetoond dat dit soort praktijken plaatsvindt, terwijl handelaren vaak niet eens ontkennen dat ze panden onderling verhandelen'', zegt een woordvoerder. Hij maakt er de kanttekening bij dat de afgelopen jaren verbeteringen zijn doorgevoerd waardoor huizenverkoop transparanter is geworden. In Nederland zijn er volgens hem relatief weinig executieverkopen vergeleken met de ons omringende landen.